Istraživači su otkrili bitkoin virus u sred upozorenja da je CryptoShuffler ponovo tu, sa načinjenom štetom od 140.000 dolara.

Sudeći po RBC-u, ruskom medijskom sredstvu informisanja, istraživači antivirus programa Kasperski i ESET su otkrili dve aplikacije koje zvanično ne postoje, a inficiraju korisnike Google Play-a.

Aplikacije su navodno od Poloniex-a uprkos tome što Poloniex zapravo nema aplikaciju.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisnici koji unose informacije potrebne za  prijavljivanje pronalaze da su im sredstva sa njihovih Poloniex računa ukradena.

"Ove dve aplikacije su pokušale ukrasti akreditaciju Poloniex-a kao što su pokušale dobiti pristup mejlovima korisnika", naveo je Lukas Stefanenko (ESET) u upozorenju koje je objavljeno prošle nedelje.

 

Najnovija pretnja dodaje se skupu zlonamernih predmeta koji trenutno ciljaju korisnike interneta, koristeći bitkoin kao oružje.

Uz CryptoShuffler, koji koristi prednosti copy/paste alata za zamenu destinacije bitkoin adresa, prošle nedelje novi zlonamerni bitkoin softveri su nastavili da ometaju poslovanje.

Bad Rabbit, koji je targetirao glavne jedinice u Rusiji, Ukrajini i dalje, prikazivao je slične karakteristike majskih ”WannaCry" napada.

Stefanenko je u međuvremenu savetovao korisnicima da omoguće two-factor authentication kao sredstvo zaštite da ne postanu plen sadašnjih kao i budućih hakera.


 

Pripremio: Bojan Zečević