Vodeći lučki operater u Velikoj Britaniji, Associated British Ports (ABP), je potpisao sporazum sa firmom za digitalnu logistiku Marine Transport International kako bi implamentirali blokčein za upotrebu u logistici luka, prenosi Dry Bulk časopis u sredu 19. septembra.

Kao što stoji u sporazumu sa Marine Transport International-om, ABP- koji posluje u 21 luci i drži 25% transporta u Velikoj Britaniji - će učestvovati u pilot pošiljkama koristeći blokčein tehnologiju.

Prema Dry Bulk-u, svaki deo u ABP-ovom lancu snabdevanja nema dobru komunikaciju sa ostatkom, zato što operatori luka, prevoznici i špediteri koriste različite sisteme. Pošto blokčein rešenje može da smanji vreme koje je potrebno da se manuelno provere svi ovi podaci, Jody Cleworth, osnivač i izvršni direktor Marine Transport International, dodaje:

“Sa blokčeinom možemo da povežemo sve ove sisteme i da osiguramo tačan i brzi protok podataka i samim tim da ubrzamo i pojednostavimo promet robe u i iz Ujedinjenog Kraljevstva.”

Ranije tokom juna, Danska je otkrila planove da implementira blokčein tehnologiju kako bi registrovala brodove u lokalnom registru. Ispostava Abu Dhabi Ports-a takođe koristi domaće blokčein rešenje za logistiku.

U maju, Fred Smith, generalni direktor FedEx-a, je rekao da postoje razni benefiti kada je u pitanju korišćenje blokčein tehnologije u lancu snabdevanja, nazivajući ovu tehnologiju “sledećom generacijom koja će kompletno promeniti” čitavu industriju.

 

Pripremio: Stevan Kostić