Programeri zaduženi za bezbednost iz filipinskog League of Legends (LoL) tima su uklonili Coinhive kod za kripto rudarenje iz svog Garena klijenta 11. juna, prema zvaničnoj izjavi objavljenoj na njihovoj Fejsbuk stranici.

9 jula, monero (XMR) malver za rudarenje Coinhive je primećen od strane jednog igrača koji je problem objavio na LoL-ovom subreddit-u.

Prema izjavi koja je objavljena na Fejbuku, slučaj sa Coinhive-om je prouzrokovan zbog “neautorizovanog modifikovanja LoL-ovog PH klijenta kada je ubačen određeni javascript kod.” Garena je izjavila da pored “povećanog korišćenja procesora”, bezbednosni stručnjaci nisu našli ni jedan “dodatni uticaj na računare.”

Osnovana 2009. u Singapuru, Garena je platforma koja je bazirana u Aziji. Garena pruža servere za onlajn multiplejer igrice poput League of Legends i Heroes of Newerth, kao i za igre poput FIFA Online 3, Point Blank i Alliance of Valiant Arms.

Malver za krađu kriptovaluta je u porastu za 629% u prvom kvartalu 2018, dok se monerov Coinhive raširio po Internetu kao epidemija. Međutim, obim monera koji je proizveden iz malvera je samo oko 5%.

12. juna, japanska policija je pokrenula istragu o Coinhive malveru, koja je postala prva ovakava istraga u Japanu.

Japanske vlasti su 16. juna uhapsile 16 osoba pod sumnjom da su bili umešani u slučaj krađe kriptovaluta. Sud iz Sendai okruga je osudio dvadesetčetvorogodišnjaka iz grada Amagasaki na jednu godinu zatvora.

 

Pripremio: Stevan Kostić