Manje od 10% srednje klase u Kini investira u kriptovalute posle zabrane koju je donela država, pokazuje skorašnje istraživanje koje prenosi Technode u četvrtak, 27 septembra.

Izveštaj pod nazivom “2018 White Paper on the New Middle Class” je sastavio kineski finansijski novinar i profesor na šangajskom Zhejiang univerzitetu Vu Ksiaobo. Vu je dešifrovao investicione navike pripadnika srednje klase u Kini. Najnovije izdanje predstavlja prvo pominjanje bitkoina i kriptovaluta u godišnjem izveštaju.

Kako bi dobio podatke potrebne za istraživanje, Vu i njegov tim su organizovali anketu za 100.000 učesnika i prikupili milion podataka od drugih izvora. Prema istraživanju, digitalne valute su na dnu popularnosti među ispitanim investitorima - što je očekivana statistika obzirom da vlada sprovodi politiku protiv kriptovaluta.

Kako Vu navodi, srednja klasa u državi nije sklona rizicima, samo 9,2% ispitanika tvrdi da bi prihvatilo gubitke veće od 15%. Zbog toga je malo verovatno da će investirati u bitkoin ili neku drugu kriptovalutu obzirom da imaju veliku volatilnost.

Kineska vlada je pokrenula kampanju protiv kriptovaluta u 2017. U septembru te godine, regulaciona tela su zatvorila sve menjačnice za kriptovalute u zemlji i zabranili sve ICO projekte. Centralna banka Kine, Narodna banka Kine, je više puta upozoravala građane o rizicima koji se javljaju pri trgovini sa kriptovalutama.

U avgustu 2018, Peking je zabranio bilo kakvo reklamiranje kriptovaluta u regionu, dok se zabrane posle proširila i na Guangzhou Development region.

Kako bi ispoštovao nova pravila, kineska aplikacija za poruke WeChat je blokirala par velikih naloga za kriptovalute, dok je tehnološki gigant Baidu zatvorio bar dva popularna foruma za kriptovalute. Lokalna onlajn platforma za trgovinu Ali Baba je obećala da će ograničiti ili trajno zabraniti bilo koji nalog koji se bavi trgovinom kriptovaluta.


 

Pripremio: Stevan Kostić