Kandidat Liberterijanske stranke za guvernera Vinskonsina će prihvatati donacije u bitkoinu (BTC), uprkos činjenici, uprkos činjenici da ga je državna Komisija za etiku nazvala “ozbilnim izazovom” u skladu sa federalnim zakonom, izvestila je lokalna novinska agencija Milwaukee Journal Sentinel 23. jula.

Proletos je Liberterijanska partija iz Vinskonsina zatražila od državne Komisije za etiku da razjasni da li je upotreba kriptovaluta za političke doprinose legalna. U maju je Komisija prenela to pitanje na zakonodavni nivo Vinskonsina, sa naglaskom da “prihvatanje donacija u kriptovalutama predstavlja ozbiljan izazov za komisiju da osigura poštovanje državnih zakona”.

Anderson, predsedavajući Liberterijanske partije, je rekao da njegova odluka da prihvati bitkoin ne znači da njegova stranka “ne poštuje Komisiju”, pošto veruje da se pridržava zakona, prenosi lokalna novinska agencija.

Međutim, Anderson dodaje da Liberterijanska partija “neće odustati” ako etička komisija podnese žalbu:

“Nećemo dozvoliti nedostatak odgovarajuće interpretacije postojećeg statuta da utiče na prava koja proističu iz Prvog amandmana  za sve one koji žele da daju podršku i doprinos. Ja ne verujem da će predstavnici u parlamentu postupiti pravedno i ekspeditivno.”

Savetodavno mišljenje Federalne izborne komisije (FEC) uz 2014. godine trenutno služi kao glavna referenca za kripto donacije u kampanji, prema kojoj je bitkoin “donacija u naturi”, oblik doprinosa koji pruža robe i usluga, a ne novac za kupovinu te iste robe ili usluge.

Međutim, neke državne komisije su odlučile ili protiv kripto donacija ili su raspravljale o ovom pitanju ove godine, jer je savetodavno mišljenje FEC-a zastarelo zbog promene uloge kriptovaluta od 2014. godine do danas.

Cointelegraph je u maju izveštavao o inicijativi u Koloradu koja predlaže da donacije u kriptu za kampanje budu ograničene na isti način kao i one sa anonimnim doprinosima ograničenim na 20 dolara. Ovo će biti presedan ako se usvoji.