Lihtenštajnska banka Union Bank AG najavila je sopsteve sigurne tokene i interno finansiranje kriptovaluta (podržano depozitima u tradicionalnim valutama), u petak 17. avgusta.

Union banka, koja se ove godine usresredila na blokčein, izjavila je da je izdavanje takozvanog "Union Bank Payment Coin (UBPC) " novčića bio dodatni korak ka postizanju cilja da postane "blokčein investiciona banka sa svim uslugama".

UBPC će delovati kao stabilan novčić, objasnila je institucija, a kao podršku će imati fiat valute "kao što je švajcarski franak".

"Naš cilj je da postatanemo prva blokčein investiciona banka na svetu i da pružiimo opipljiva rešenja koja pomažu u povećanju efikasnosti, smanjenju troškovne baze i otvaranju novih prihodnih mogućnosti za naše kupce i posrednike", rekao je presedavajući upravnog odbora Mohamed Hans Dastmaltči.

"... Kao takav, naš  “Union Bank Payment Coin”  ima potencijal da promeni pristup međunarodnoj trgovini i međunarodnim prekograničnim transakcijama."

Vest se pojavila iste nedelje kada je vodeća menjačnica za kriptovalute Binance pokrenula menjačnicu u maloj evropskoj kneževini koja je ugostila i švajcarske franke i evre.

I Binance i Union Bank su pohvalili regulativu koja podržava razvoj blokčein sektora, što ukazuje na želju da se sa vremenom funkcionalnost poveća.

U partnerstvu sa švajcarskim blokčein savetnikom Verum Capital, Union banka je navela da je sada u potrazi za uvođenjem blokčeina "kroz svoje procese i pomoćne tehnologije".


 

Pripremila: Majda Petrović