Lihtenštajnska berza kripto sredstava (LCX), koja je usredsređena na profesionalne trgovce, nedavno je stekla "poslovnu licencu" u Lihtenštajnu, prema saopštenju za javnost podeljenim sa Cointelegraph-om 27. novembra.

Nova licenca koju je dodelilo Ministarstvo za ekonomske poslove u Lihtenštajnu je navodno prekretnica za LCX u razvoju "potpuno regulisanog blokčein ekosistema", koji se bavi institucionalnim i profesionalnim investitorima.

Nakon nedavnog izdavanja dozvola, LCX planira da podnese zahtev za licencu kod Uprave za finansijsko tržište (FMA), kao i za saglasnost drugih regulatora o trgovini tokenima koji deluju kao hartije od vrednosti između ostalih ponuda, objavila je kompanija u saopštenju za javnost. Da bi dobio više licenci, LCX je navodno povećao nominalni kapital od 100.000 CHF (100.100 USD) do 1 milion CHF (1.1 milion dolara).

U zahtevu da se uskladi sa "svim regulatornim zahtevima" za sprečavanje pranja novca (AML) i politike verifikacije korisnika (KYC), LCX sada zvanično obezbeđuje institucionalne kripto igrače sa nizom usluga, uključujući trgovački pult, trezor za skladištenje i globalnu fiat-kripto berzu nazvanu Binance LCX.

Binance LCX predstavlja zajednički poduhvat između LCX i trenutno najveće svetske kripto berze Binance. Pokrenuta u avgustu 2018. godine, berza nudi trgovanje glavnim kripto parovima u odnosu na CHF i evre (EUR).

Takođe u avgustu, banka iz Lihtenštajna, Union Bank AG, otkrila je da je izdala sopstvenu kriptovalutu podržanu fiatom.

 

Pripremila: Majda Petrović