Vlada Lihtenštajna će predstaviti novi zakon o regulisanju blokčein poslovnih modela i blokčein sistema na kojima su bazirani, saopštio je premijer Adrian Hasler tokom svog govora na Forumu za finansije u Vaduzu, izveštava Cointelegraph auf Deutsch 28. marta.

Predlog zakona će biti predstavljen na leto 2018. godine i izrađen je tako da poslovni modeli zasnovani na blokčein tehnologiji budu integrisani na način koji obezbeđuje zakonsku i regulatornu sigurnost za preduzeća i kupce.

“Planirani propisi će nas učiniti jednom od prvih zemalja širom sveta koja je regulisala ovu temu potpuno, postavljajući osnove za široku ekonomsku primenu” rekao je Hasler tokom svog govora u Vaduzu.

Hasler je potvrdio raznovrsnost aplikacija na blokčein tehnologiji, rekavši:

“To nije samo za kriptovalute, kao što je bitkoin, već ima i nekoliko drugih upotreba.” I druga sredstva poput imovine, automobila, muzičkih licenci ili hartija od vrednosti, mogu biti predmet trgovine putem blokčein tehnologije u bliskoj budućnosti. Hasler predviđa da će veliki deo ekonomskih procesa i finansijskih usluga biti sprovedeno putem blokčein sistema za trgovinu i pružanje usluga. Podrška koju je vlada pružila inovacijama smatra se za strateški faktor uspeha.

Ni trgovina digitalnim valutama, ni njihova upotreba kao sredstvo plaćanja trenutno ne ispunjavanju posebne uslove za dobijanje dozvole za rad. Uprava za finansijsko tržište Lihtenštajna (FMA) objavila je samo dve kratke brošure o kriptovalutama i ICO projektima.

Kneževina Lihtenštajn, koja navodno ima šeme za plaćanja poreza i anonimne depozite, što je čini idealnim poreskim rajem, postala je glavno finansijsko središte u Evropi. Očekuje se da će ova mala država odigrati značajnu ulogu i u fintech industriji. Ranije ovog meseca, kreditna banka Frick iz Lihtenštajna najavila je da sada nudi direktne investicije i cold storage za pet kriptovaluta.

Lihtenštajn crpi inspiraciju iz obližnje Švajcarske, čiji je kanton Cug postao poznat kao “kripto dolina”, privukavši nekoliko fintech korporacija da se smeste i posluju u tom području.
 

Pripremila: Kristina Ristin