Banka Frick sa sedištem u Lihtenštajnu pokreće institucionalnu podružnicu platforme za trgovanje kriptovalutama, DLT Markets, prema Cointelegraph-u na nemačkom jeziku od 22. februara.

Prema saopštenju banke, DLT Markets će institucionalnim investitorima da pruži "potpuno regulisan i bezbedan berzanski pristup sredstvima digitalnih tokena."

Edi Vogerer, izvršni direktor Banke Frick, izjavio je:

"Sa našim spinofom, nudimo institucionalnim klijentima jedinstvenu kombinaciju finteh kompanije i banke regulisane od strane EU [.]"

Roger Vurzel, koji je prethodno radio na poslovnom razvoju u Banke Frick, imenovan je za izvršnog direktora nove podružnice, prema saopštenju za medije. Bivši razvojni partner projekta blokčein i suosnivač računovodstvene kompanije Stikchange (bazirane na klaudu) će biti odgovorna za razvoj poslovanja na DLT tržištima.

Banka Frick, sa sedištem u Balzersu, osnovana je 1998. godine i većinski je u vlasništvu Kuno Frick Family Foundation-a, navodi se u saopštenju. Prema drugom saopštenju za medije iz aprila 2018. godine, banka je u 2017. godini ostvarila neto dobit od 6,3 miliona švajcarskih franaka (oko 6,3 miliona dolara) - skoro dvostruku dobit u odnosu na 3,2 miliona franaka (oko 3,2 miliona dolara) koja je registrovala u prethodnoj godini.

Prema istom izveštaju, banka je upravljala sa 3,81 milijardi franaka (oko 3,8 milijardi dolara) u sredstvima klijenata.

DLT Markets nisu prva banka u kripto sferi. Kako je objavio Cointelegraph u martu prošle godine, Bank Frick takođe nudi „direktne investicije“ i klaud skladištenje pet vodećih kriptovaluta.

U skorije vrijeme, objavljene su vesti da Liechtensteinische Post AG, državna poštanska služba u zemlji, planira da ponudi usluge razmene kriptovaluta u svojim ekspoziturama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović