Vlada Lihtenštajna saopštila je da je usvojila novu regulativu za tokenizaciju, provajdere virtuelne imovine i regulaciju blokčeina u saopštenju objavljenom 8. maja.

Prema izjavi za medije, novi zakon o tokenima i virtuelnim uslugama, usvojen 7. maja, ima za cilj da  poboljša zaštitu investitora, da se bori protiv pranja novca i da uspostavi jasne uslove poslovanja. U saopštenju se navode i tokenizovane hartije od vrednosti i kako se digitalni token sistemi mogu koristiti za tokenizaciju stvarnih sredstava.

Novi zakon navodno reguliše „sisteme transakcija zasnovanih na tehnologijama poverenja“, umesto da se izričito poziva na blokčein, kako bi bio siguran da će ostati relevantan u slučaju da se pojavi nova tehnologija. Autor saopštenja očekuje da će tokenizacija "stvoriti nove mogućnosti u oblastima finansijskih usluga, logistike, mobilnosti, energetike, industrije i medija" u novim ekonomijama.

Na kraju, u saopštenju se navodi da je vlada uverena da će nova uredba stvoriti adekvatno regulatorno okruženje koje će se suprotstaviti rizicima, obezbediti regulatornu jasnoću i olakšati razvoj token ekonomije.

Kako je Cointelegraph izvestio sredinom februara, Liechtensteinische Post AG, zvanična poštanska služba zemlje, planira da nudi usluge razmene kriptovaluta u svojim ispostavama.

Broj firmi u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, koje se bave blokčeinom, nastavio je da raste na opadajućem tržištu, što se vidi u istraživanju sprovedenom od strane švajcarske kripto investicione kompanije CV VC.
 

Pripremila: Majda Petrović