Parlament Lihtenštajna jednoglasno je usvojio Zakon o tokenima i entitetima koji pružaju usluge na osnovu pouzdanih tehnologija (TVTG), takođe poznat kao Zakon o blokčeinu.

Pionir u sveobuhvatnoj regulaciji

3. oktobra Parlament Lihtenštajna odobrio je Zakon o blokčeinu koji ima za cilj da poboljša zaštitu investitora, suzbije pranje novca i uspostavi jasnoću. Novi zakon stupa na snagu 1. januara 2020. U najavi parlamenta se kaže da će ovim činom Lihtenštajn postati prva zemlja koja ima sveobuhvatnu regulaciju token ekonomije.

Novoodobreni zakon će regulisati pitanja građanskog prava u vezi sa zaštitom klijenata i imovine, istovremeno uspostavljajući adekvatan nadzor nad različitim pružaocima usluga u ekonomiji tokena. Premijer Lihtenštajna Adrian Hasler je rekao:

"Sa TVTG se primjenjuje suštinski element strategije finansijskog centra vlade, a Lihtenštajn je pozicioniran kao inovativna i pravno sigurna lokacija za provajdere u ekonomiji tokena."

Tomas Najdžel, advokat i koautor Zakona o blokčeinu Lihtenštajna, brzo je podelio vest sa svojim sledbenicima na društvenim mrežama. Najdželov kolega, generalni direktor Bitcoin Suisse-a u Lihtenštajnu, Mauro Kaselini, istakao je važnost Zakona o blokčeinu:

„Pozitivna odluka bez neslaganja vlade Lihtenštajna pokazuje važnost ‘Zakon o blokčeinu’“. TVTG ne samo što stvara pravnu sigurnost za sve učesnike na tržištu, već i najavljuje novu eru, token ekonomiju. Lihtenštajn svojom pionirskom ulogom još jednom dokazuje da je idealno mesto za kompanije finteh i blokčein, a samim tim i za nas u srcu Evrope."

Kripto kompanije prelaze u Lihtenštajn

Cointelegraph je ranije objavio da je Lihtenštajn prijateljskim pristupom blokčeinu već privukao nekoliko kompanija koje se bave blokčeinom. Platforma za trgovanje kriptovalutama Bittrex je nedavno najavila svoju novu trgovinsku platformu, Bittrex Global, sa sedištem u Lihtenštajnu. Bittrex je odlučio da uspostavi trgovačku platformu u Lihtenštajnu zbog jasnoće zemlje u regulisanju digitalnih valuta i blokčein tehnologije.