U nastojanju da podrži bitkoin sporazum o skaliranju, Blokčein asocijacija Kanade je pokrenula sajdčejn projekat: Likvid Netvorks. Pokretači projekta sa sedištem u Otavi su Samson Mou iz Blockstream-a i Džozef Veinberg iz Paycase-a.

Likvid Netvork - sajdčein mreža, ima za cilj da ubrza realizaciju transakcija.

Sajdčein poput Likvid Netvorksa ima mogućnost da vrši reviziju u realnom vremenu dok nudi siguran protokol sa neprobojnim opcijama, sigurnih tokena koji se lako mogu koristiti na internetu.

Optimizovane finansijske transakcije

Mou dalje pojašnjava koncept:

“Sajdčein omogućava nove inovacije u sigurnosnim modelima i karakteristikama, plus dodatnu korist od bržih i troškovno efikasnijih transakcija - ukoliko bi više kompanija koristilo sajdčein za slučajeve koji uključuju transakcije koje se vraćaju smanjio bi se pritisak na glavni bitkoinov blokčein.”

Džozef Veinberg iz Paycase-a navodi da se radi sa finansijskim preduzećima i drugim institucijama kako bi se istražila mogućnost koja bi u suštini uticala na jaku federaciju.

Da bi uspešno funkcionisala, Likvid Netvorks zahteva apsolutno poverenje od grupe stranaka i vladinih garancija, pri čemu se pridržavaju pravila i propisa koja uključuje mrežu učesnika za konsenzus.

Ubrzavajući trgovanje bitkoinom, za sistem se tvrdi da funkcioniše kao “nepoverljiva” menjačnica za svoje korisnike.

Izvodljivost

Iako ideje za sajdčejn projekte postoje neko vreme, njihov fokus se proširio na decentralizaciju poverenja u druge sektore i digitalne resurse.

Iako uzvišenih ideala, ovo je klasičan primer principa koji su dobri u teoriji, ali se u praksi ne izjednačavaju.