Blokčein programer vrlo brzo će postati jedno od najtraženijih novih zanimanja u SAD, prema izveštaju Linkedin-a o novim poslovima, objavljenom 13. decembra.

Tokom pripreme izveštaja, Linkedin je koristio podatke iz svog grafikona kako bi analizirao brzinu zapošljavanja, veštine koje se traže i nove poslove koji su se pojavili tokom proteklih pet godina.

Putem Linkedin-a utvrđeno je da je uloga blokčein programera porasla za 33 puta u poslednjih 12 meseci, a gradovi sa najvećom tražnjom su San Francisko, Njujork i Atlanta. Glavna znanja  koja su potrebna ovoj ulozi su u oblasti solidity, blokčeina, itirijuma, kriptovaluta i node.js…

Jedan od poslova koji je takođe na listi tražnje jesu stručnjaci za veštačku inteligenciju (AI), u kojima je “šest od petnaest” radnih mesta na neki način povezano sa AI, a potražnja za programerima porasla je dvanaest puta više u odnosu na prošlu godinu. Linkedin pored toga navodi i veštine koje su potrebne, a to su mašinsko učenje, Tensorflow, Apache Spark i da se služi sa više programskih jezika.

Kao što je Cointelegraph prethodno objavio 2016. godine, Na Linkedin-u je objavljeno 645 radova u oblasti blokčeina ili kriptovaluta. Do 2017. godine broj se povećao na oko 1.800, a broj radnih slobodnih mesta brojao je oko 4.500 do sredine maja ove godine. Nedavno, Linkedin-ov pretraživački sistem prikazuje 13.816 zapisa koji se odnose na blokčein i 2.479 koji se odnose na kriptovalute.

Izveštaj je pripremljen sa sajta Glassdoor i pokazuje da su američke kompanije od avgusta prikazale 1.775 slobodnih radnih mesta koje se odnose na blokčein tehnologiju, što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu. 79% slobodnih radnih mesta kocentrisano je u 15 najvećih američkih gradova, a regioni sa najvećom tražnjom su Njujork i San Francisko i čine 24% i 21% ukupnog broja ponuda za posao u kripto industriji.

Društvena mreža Facebook objavila je 5 novih poslova vezanih za blokčein u poslednje tri nedelje. U opisu posla blokčein programera u timu Facebook Blockchain Data Engineering, okarakterisala je posao kao tehnički i intelektualno zahtevan ali i koji će imati “veliki globalni uticaj”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović