Liquid berza otkazala je prodaju gram tokena Telegram otvorene mreže (TON), navodi se u saopštenju kompanije 10. januara. Berza je vratila sredstva svih investitora koji su učestvovali u nezvaničnoj prodaji.

Berza je, kako se izveštava, otkazala prodaju zbog kašnjenja u pokretanju glavne mreže TON-a. U trenutku prodaje u julu 2019. godine verovalo se da će mreža biti aktivna 31. oktobra. Međutim, lansiranje je omelo istraga SEC-a o prvobitnoj ponudi grama, za koju tvrdi da je bila neregistrovana prodaja hartija od vrednosti.

Uslovi prodaje Liquid-a su naveli da bi sva sredstva trebalo da budu vraćena investitorima u slučaju da TON ne bude pokrenut do 30. novembra 2019. godine.

Kako je ranije objavio Cointelegraph, prodaja tokena koju je organizovao Liquid nije ni na koji način povezana sa Telegram-om. Prema uslovima prodaje Telegrama, učesnicima u originalnoj inicijalnoj ponudi novčića (ICO) nije dozvoljeno da preprodaju ili zamenjuju tokene ni na koji način do 18 meseci nakon pokretanja mreže. Prema Liquid-ovoj ICO stranici, tokeni su trebali da budu isporučeni u nekoliko tranša nakon lansiranja TON-ove glavne mreže.

Liquid se navodno ponašala kao agent za prodaju grama u Aziji, navodno najveći nosilac gram tokena na kontinentu. Izvori Cointelegraph-a bliski Telegramu su u to vreme primetili da je to prvi put da su čuli za tu organizaciju.

Berza je uspela da prikupi najmanje četiri miliona dolara u USDC-u, koji se nalaze u Itirijum novčaniku koji je ta kompanija objavila. Sredstva su premeštena u onlajn novčanik kompanije Liquid 14. januara, prema podacima sa Etherscan-a.

Tužba Telegrama sa SEC-om treba da se nastavi, a regulator je nedavno dobio presudne dokaze koji obaraju tužbu.