Svi dosadašnji uspesi i neuspesi bitkoina oblikovali su ga i učinili ga ovakvim kakav je danas: dostupan i sigurniji nego ikada.

Tokom svoje kratke istorije bitkoin je privukao dosta pažnje. Privukao je pažnju ne samo ljudi koji su tražili potencijalnu primenu za kriptovalutu, već i pažnju onih koji su želeli da se brzo obogate. U ovom članku istražujemo ono što smatramo za 10 najvećih neuspeha u kripto-svetu.

#10: Pranje novca i finansiranje kriminala preko ilegalnih bitkoin menjačnica

Pranje novca je veliki problem u moderno doba. Time se smanjuje prihod od poreza i pomaže razvoj ilegalnih preduzeća.

Baš iz tog razloga operateri bitkoin menjačnice Coin.MX – Entoni R. Murgio i Juri Lebedev, suočavaju se sa optužbama za vođenjem ilegalne menjačnice i pranje novca.

#9: Iznuda otkupnine u bitkoinima

Prethodnih godina, radikalna teroristička organizacija ISIS je postala najveća internacionalna pretnja. SEA (Syrian Electronic Army) je prijavljena da šalje preteće mail-ove, koji sadrže poverljive informacije primaoca, od koga se traži da otkupnina u bitkoinima bude plaćena, a ukoliko do toga ne dođe, neko iz porodice primaoca mail-a bi bio ubijen.

Međutim, prema izveštajima, najverovatnije je u pitanju razrađena prevara zasnovana na opštem strahu. Dva člana SEA su na FBI-ovoj listi najtraženijih kriminalaca.

#8: Ponzi i MLM šeme

Kriptovalute su na lošem glasu zahvaljujući prevarama i kompanijama poput OneCoin. Insajder je otkrio ogromnu Ponzi šemu kojom rukovode pojedinci iz kriminalnih krugova Bugarske.

Financial Supervision Commission je u vezi sa OneCoin-om izdala upozorenje investitorima i korisnicima.

Erik Gril, CEO Coinoutlet-a, rekao je:

“OneCoin-u ne treba blockchain, jer je to zatvoren kod, a jedino mesto za kupovinu i prodaju coina je upravo OneCoin menjačnica. Najverovatnije je u pitanju prevara...“

#7: Otmičari i kriminalci

Od porodice milijardera predsednika Pearl Oriental Oil-a, Vong Juk-Kvana, traženo je da plati otkupninu u bitkoinima kako bi pustili Juk-Kvana na slobodu. Otmičari su tražili 70 miliona HK dolara.

#6: Online trgovina drogom

Previd bi bio ne pomenuti drogu u ovom članku. Broj pojedinaca koji bi voleli da postanu virtualni Scarface je veliki. Jedan od njih je i Maksimilijan S. koji je pod nadimkom Shiny Flakes prodao tablete, hašiš i LSD u vrednosti od 4 miliona Britanskih Funti.

#5: Sumnjive “banke“ sledeće generacije

NextBank je bila kompanija koja tvrdi da je banka sledeće generacije. Kompanija nudi korisnicima da čuvaju 135 različitih valuta, plemenitih metala ili naravno, kriptvaluta. Iz NextBank tvrde da nude širok spektar usluga poput međunarodnih debitnih kartica i drugo, kao i da nude SVAKU uslugu koja može da vam padne na pamet.

Posle male istrage, ispostavilo se da je NextBank samo prevara za investitoore, koja nema ni infrastrukturu, radnike, niti znanje kako bi ispunili tako grandiozna obećanja. Dakle, još jedna u nizu kompanija koja je oštetila reputaciju kriptovaluta.

Džon Bigz, iz Techchurch-a, rekao je:

“Nažalost, ovo je prevara. Čak i da nije, bila bi loša investicija, budući da ja propala pre pokretanja i nikada neće postojati. To je, međutim, odličan način da učinite da vaš novac nestane.“

#4: Neregulisano online kockanje

Kockanje je oduvek bilo, što se tiče legalnosti, u sivoj zoni, tako da ni online platforme nisu izuzetak.

Brajan Mikon, operater zatvorenog bitkoin-poker sajta Seals With Clubs, optužen je od strane glavnog tužioca Nevade za vođenje neregistrovanog kockarskog preduzeća i suočava se sa do 10 godina zatvora i kaznom od 50.000 dolara. Interesantna je njegova taktika odbrane. Naime, pokušaće nekonvencijalni i do sada neoprobani pristup – raspravljaće da bitkoin nije isto što i valuta u kontekstu zakona o kockanju.

#3: Bitkoin evanđelisti koji su pali

Čarli Šrem je optužen za niz povreda zakona, uključujući zaveru pranja novca, vođenje nelegalnog biznisa izdavanja novca i drugo. Šrem je dobro poznat u bitkoin zajednici. Na kraju slučaja, Šrem se nagodio sa tužiocima. “Zabrljao sam“, rekao je Šrem sudiji u svom priznanju.

#2: Silk Road fijasko

Zatvaranje Silk Road-a, suđenje Rosu Ulbrihtu i umešanost DEA agenta koji je ukrao preko 700.000 dolara tokom istrage postalo je svojevrstan fenomen.

Kao jedan od retkih slučajeva iz kripto-sveta koji su dospeli na naslovnice više puta, ne čudi što je sučaj tako visoko rangiran na našoj listi. Ispostavlja se da zatvaranje jedne platforme nije mnogo uticalo na protok droge.

#1: Najveća od svih prevara

Kao pojedinačan događaj, ništa nije nanelo veću štetu reputaciji kriptovaluta nego propast Mt.Gox-a. Ne samo da je to uticalo da Japan okrene leđa bitkoinu na neko vreme, već je dovelo do uvođenja regulativa i otežavanja procesa uključivanja kompanija u svet kriptovaluta. Prvobitno je bilo reči o lošem upravljanju, kao i o hakerskim napadima, ali otkriveno je da se najverovatnije radi o prevari u režiji Marka Karpelesa.

Aleksandar Matanović, direktor bitkoin menjačnice iz Srbije, EC District, rekao je za Cointelegraph:

“Kratkoročno, učinjeno je da bitkoin izgleda loše u očima javnosti. Dugoročno, možda je to bila dobra stvar. Trebalo nam je nešto kako bismo postali svesni rizika držanja bitkoina na online menjačnicama. 2013-te smo naučili da nam bitkoin može pomoći da puno zaradimo. 2014-te smo naučili da možemo isto toliko i izgubiti. Iako je Mt.Gox-ov kolaps usporio usvajanje bitkoina, otvorio je naše oči i učinio nas opreznijima.

Na vrhuncu, skoro dve trećine bitkoin transakcija je išlo preko Mt.Gox-a, propast menjačnice je zaista odjeknuo širom kripto-zajednice i zauvek će služiti kao primer i crna mrlja. Jošimicu Homa, šef Japan Digital Money Association-a, nazvao je hapšenje gospodina Karpelesa “dobrim vestima“.“