Čarli Li, kreator lajtkoina (LTC), izjavio je da će se fokusirati na to da kriptovaluta postane fungibilnija u tvitu od 28. januara.

Li je u tvitu naveo da je "zamenjivost jedino svojstvo novca koje nedostaje bitkoinu i lajtkoinu", dodajući da će "sledeće borba biti usmerena na zamenjivost i privatnost".

Zaključak tvita je da programer želi da se usresredi na implementaciju privatnih transakcija u lajtkoinu, navodeći:

"Sada sam fokusiran na to da lajtkoin postane više zamenjiv dodavanjem poverljivih transakcija."

U odgovoru na još jedan tvit, Li je objasnio da se poverljive transakcije mogu dodati lajtkoinu preko soft forka. Soft fork je modifikacija izvornog koda kriptovalute koja ne dovodi do podele blokčeina, kao što se dešava sa hard forkom.

Li je takođe istakao da će ažuriranje biti sprovedeno „negde 2019“.

Fungibilnost ili zamenjivost je karakteristika novca koja podrazumeva da svaka jedinica date imovine ima istu vrednost kao i svaka druga imovina iste vrste i jedinice. Kao što je ranije objavio Cointelegraph, fungibilnost bitkoina (BTC) je ranije bila dovedena u pitanje kada se određeni bitkoini "uprljaju" svojim učešćem u kriminalnim aktivnostima, što može smanjiti njihovu vrednost.

Takozvani novčići usresređeni na privatnost, kao što su monero (XMR), zkeš (ZEC) i daš (DASH) su namerno kreirani kako bi se poboljšali uočeni problemi sa bitkoinom i drugim altkoinima, kao što je nedostatak dovoljne anonimnosti i zamenjivosti.

Lajtkoin je trenutno sedma po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, s obzirom na rast od oko 2% u roku od 24h.

 

Pripremila: Majda Petrović