Lajtkoin Fondacija će sponzorisati događaj mešovitih borilačkih veština organizacije Ultimate Fighting Championship (UFC), navodi se u saopštenju objavljenom 26. decembra.

U saopštenju se navodi da je Fondacija postala “zavnični kripto partner” UFC borbe za titulu u teškoj kategoriji između Džona Džonsa i Aleksandra Gustafsona. Iz Lajtkoin Fondacije navode da je sponzorstvo deo napora da se proširi usvajanje digitalnih valuta i dodaju:

“Sa sve većim brojem brendova i institucija koje nastavljaju da ulaze u kripto i blokčein prostor, ovo je još jedan signal da se ova tehnologija približava opštem usvajanju.”

Lajtkoin je u funkciji od 2011. godine, a kreirao ga je nekadašnji tehnički direktor u Coinbase-u Čarli Li. Novčić koristi proof-of-work konsenzus mehanizam sa ograničenom ponudom od 84.000.000 lajtkoina. Lajtkoin nije centralizovan iako je Lajtkoin fondacija razvila mrežu na čijem čelu je Li.

U 2017. godini globalno sportsko tržište procenjeno je na oko 557 milijardi dolara, dok je Severna Amerka imala najvećeg udela u sportskom tržištu te godine, sa učešćem od 33%,  kako navodi istraživačka i obaveštajna kompanija za tržišta Business Research Company. Prikupljanje sredstava od strane sponzora, privlači nove sponzore na tržištu, na taj način je i proširena podrška kriptovaluta.

U decembru, brazilski fudbalski klub Atletiko Mineiro pokrenuo je fan token “GaloCoin” zasnovan na Footcoin - platformi na itirijum blokčeinu. Token ovog kluba će omogućiti navijačima da kupuju ulaznice, odeću kluba, i da dobijaju popuste.

U septembru, francuski fudbalski klub Paris Sen-Žermen (PSG) udružio se sa blokčein platformom Socios.com za lansiranje tokenizovanog ekosistema. Token će omogućiti klubu da lansira Fan Token Ponudu (FTO) koja daje fanovima pristup brendu Sen-Žermen kluba. Ko bude imao tokene imaće i pravo glasa, takođe se mogu dodeliti i VIP status i/ili nagrade vlasnicima.

U junu, najveća svetska berza Binance investirala je u e-sport glasačku platformu ChiliZ.

 

Pripremila:  Marija Gvozdenović