Sve oči su bile uprte u cenu lajtkoina (LTC) 5. avgusta, zato što se očekivalo da će prepolovljavanje nagrade za izrudareni blok podstaći aktivnosti na tržištima i obezbediti dobitke za ulagače.

Litecoin 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene lajtkoina. Izvor: Coin360

Očekivana dobit od LTC-a nije uspela da se ostvari

Podaci iz Coin360 su pokazali da se lajtkoin, peta najveća kriptovaluta prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji,  trguje na nivou od 94 dolara u ponedeljak, samo sat vremena pre halvinga.

Jednom kada se proces dovrši, rudari će dobijati samo 12,5 LTC po izrudarenom bloku, umesto trenutnih 25 LTC. Iako nije zagarantovano, samnjenje ponude može povećati cenu tokena, a Cointelegraph izveštava o podsticanju očekivanja pre sledećeg halvinga bitkoina (BTC) u maju 2020. godine.

Za lajtkoin, međutim, halving tek treba da oživi sporedna tržišta, a LTC/USD par je porasta za svega 3% u poslednja 24h.

Bitkoin je u stvari nadmašio lajtkoin i sve ostale altkoine među prvih 20 od početka nedelje, rastom od skoro 10% koji je podstakla geopolitička napetost usresređena na Kinu.

“Tokom tržišta u padu, mnogi trgovci su videli halving lajtkoina kao priliku za fundamentalnu trgovinu i nastala je gužva”, izjavio je u međuvremenu Erik Tarner, direktor istraživanja u analitičkoj kompaniji Messari, za novinare Al Džazire 3. avgusta o halvingu lajtkoina.  

On je dodao:

“Sada kada smo stigli do halvinga, neki investitori počinju da napuštaju svoje pozicije. Dodatno, sam događaj nije pozitivni katalizator kakvim ga mnogi smatraju.”

Cointelegraph je objavio vodič o halvingu lajtkoina, prikupljajući najvažnije teorije o tome kako bi halving mogao da utiče na novčić kratkoročno i dugoročno.