Decentralizovana kriptovaluta je po definiciji podložna “napadima od 51%”, izjavljuje kreator lajtkoina (LTC) Čarli Li u tvitu 7. januara.

Nakon nedavnih vesti o neobičnoj rudarskoj aktivnosti na itirijum klasik (ETC) mreži - koji mnogi i dalje nazivaju kao “napad od 51%” - Li je podelio svoje zapažanje, navodeći da:

“Po definiciji, decentralizovana kriptovaluta mora biti podložna napadima od 51%, bilo da se radi o ukupnoj kompjuterskoj snazi mreže, učešću i/ili o drugim resursima. Ukoliko neka kriptovaluta ne može biti napadnuta 51%, onda je centralizovana i dozvoljena”

Liova izjava bila je odgovor na još jedan tvit koji kaže da “ako ne može biti napadnuto 51%, onda nije decentralizovano” od strane tviter korisnika CryptoTesla. Tvit je napravljen kao odgovor na najavu Coinbase-a koji otkriva da je otkrio “reorganizaciju lanca” i duple potrošnje na ETC blokčeinu.

8. januara, Coinbase je ažurirao brojeve i prijavio da je bilo dodatnih 12 reorganizacija u kojima su bile uključene duple potrošnje u vrednosti od 219.500 ETC (što je oko 1,1 miliona dolara).

Coinbase je objavio da su obustavili depozite i povlačenje novca preko ETC-a 5. januara. Obustava još uvek traje.

7. januara, ETC developeri su negirali izveštaje da je konsolidovanje heš snage bio “napad od 51%”, navodeći da je najverovatnije reč o “sebičnom rudarenju” i da se duple potrošnje nisu odvijale.

Kasnije, ETC tim je izjavio u tvitu da bi se povećani heš rejt mogao pripisati testiranju novih 1.400/Mh Ethash mašina od proizvođača ASIC mašina Linži. Međutim, direktor operacija Linžia je demantovao te tvrdnje u jednom tvitu koji je sada izbrisan.

Trenutno se ETC tim suzdržava od korišćenja termina “napad od 51%” za incident koji se desio. Jedan od njihovih najnovijih tvitova o ovom pitanju ponavlja zahtev svim kripto berzama i rudarskim pulovima da značajno povećaju vreme potvrđivanja na sve zahteve depozita i povlačenje novca.

 

Pripremio: Marko Mihajlović