Litvanske prodavnice Narvesen i kompanije Lithuanian Press počeće da prodaju bitkoin (BTC), objavio je lokalni medij Delfi 17. septembra.

Bitkoin u litvanskim prodavnicama

Prema izveštaju, prodavnice će početi sa prodajom kupona koji se mogu zameniti za BTC na mreži. Narvesen i Lithuanian Press izabrani su zbog svoje široke mreže i povoljnog odnosa prema kriptovalutama, koji bi omogućili pristup ciljnoj publici i obezbedili sredstva za brzu kupovinu kupona. Izvršni direktor Narvesena Vigintas Bartaševičius je rekao:

„Trenutno imamo mrežu od skoro 60 prodavnica Narvesena, gde neprestano želimo da proširimo naš izbor proizvoda i usluga. Nedavno smo našim gradskim kupcima ponudili uslugu podizanja gotovine, a sada počinjemo prodavati bitkoin vaučere, i za gotovinu i za kartice. Prodaja bitkoin kupona usmerena je tako da zadovolji potrebe mlađe publike.“

Provera KYC procedura

Za pretvaranje evra u bitkoin koji je kupljen kuponom neće biti potrebna lična karta ili drugi dokumenti. Sve što treba korisniku su adresa e-pošte i adresa bitkoin novčanika. Raimundas Asauskas, vlasnik Rebiton-a, servisa koji obrađuje kupone, rekao je da ovo nije regulatorno važno:

„Iako smo znatno pojednostavili proces nabavke bitkoina, strogo se pridržavamo zahteva protiv pranja novca, sprečavanja prevara i drugih zakonskih zahteva koji se tiču našeg poslovanja. Takođe osiguravamo da nema zloupotreba. Vršimo procenu i validaciju e-pošta i IP adresa koristeći rešenja partnera koji pružaju slične usluge brendovima kao što su Disney, IBM, American Airlines ili Santander. "

Nova pravila

Ovaj poslednji izbor još je zanimljiviji s obzirom da je u junu, isti taj medij izvestio da Litvanija priprema nova pravila za upravljanje transakcijama kriptovaluta, zahtevajući od preduzeća da dokazuju identitet klijenata.

Kako je Cointelegraph izvestio u junu, ukupan broj bitkoin bankomata (BTM) širom sveta prvi put je dostigao 5.000, prema podacima BTM servisa za pretragu CoinATMRadar, u Litvaniji ih nema. U februaru prošle godine lokalna poreska uprava primorala je uklanjanje BTM-ova prisutnih u lokalnom tržnom centru.