Litvanija priprema nova pravila za upravljanje kripto transakcijama, zahtevajući od poslovnih subjekata da dokažu identitet klijenata, izvestio je 12. juna lokalni medij Delfi.

Kao deo svojih obaveza da nametne propise Evropske Unije o sprečavanju pranja novca, ministarstvo finansija Litvanije će nastojati da u potpunosti formalizuje menjačke operacije sa kriptovalutama.

Parlament je odobrio taj potez na sednici u sredu, prenosi Delfi, dok je vremenski okvir za implementaciju neizvestan.

Kada pravila stupe na snagu, sve transakcije u vrednosti od preko 1.000 evra koje uključuju kriptovalutu - bilo da se radi o zameni za fiat i obrnuto ili iz jedne kriptovalute u drugu - će se suočiti sa strogim zahtevima.

Berze ili slične firme će morati da prikupljaju informacije o identitetu korisnika, dok će za transakcije veće od 15.000 evra morati da obaveste Litvansku službu za istragu finansijskog kriminala.

Nešto drugačija pravila će se primenjivati na izdavoce tokena - tj. ICO projekte - za koje će zahtevi za identifikaciju biti primenjivani kada prodaja pređe 3.000 evra.

Trenutno, Litvanija formalno ne reguliše sferu kripto berzi, napominje Delfi.

Promene dolaze u trenutku kada se jurisdikcije širom sveta pripremaju za sprovođenje kontroverznih preporuka međuvladine radne grupe za finansijske radnje.

Kako je izvestio Cointelegraph, smernice, oko kojih su se složile sve zemlje G20, biće objavljene 21. juna i nameću slične zahteve za identifikaciju kripto transakcija.