Litvanska centralna banka, Litvanska banka, odabrala je tehnološku kompaniju IBM i kompaniju IT usluga Tieto za finaliste koji se takmiče da razviju blokčein platformu centralne banke.

FintechFutures je izvestio o razvoju konkursa 23. oktobra. Prema izveštaju, obe kompanije će testirati svoju platformu, a pobednik će biti izabran kasnije 2019. u okviru projekta nazvanog LBChain.

Menadžer projekta u Banci Litvanije Andrius ​​Adamonis prokomentarisao je:

„Završna sesija testiranja pokazaće koje rešenje je najprikladnije za potrebe tržišta. [...] Verujemo da je najveća prednost LBChain-a njegova svestranost. Nastojimo da stvorimo platformu koja ne bi služila samo za testiranje proizvoda ili usluga koji se već nude na tržištu, već bi se koristila i za stvaranje onih koji bi trenutno mogli postojati samo u umu finansijskog arhitekta.“

Sistem na bazi Hyperledger-a i Corda-e

Adamonis takođe objašnjava da je nadolazeća platforma namenjena rešavanju više problema sa kojima se trenutno suočavaju finansijski inovatori. Osnova za sistem je Hyperledger-ov Fabric i R3-eva Corda, i navodno će omogućiti testiranje mnogih različitih finansijskih proizvoda i usluga.

Centralna banka takođe napominje da je već testirala sisteme finteh kompanija iz tri različite evropske zemlje. Oni uključuju rešenja za poštovanje propisa protiv pranja novca (AML) i poznavanje klijenta (KYC), kao i za prekogranična plaćanja i neregistrovanu platformu za trgovanje akcijama.

Kako je juče objavio Cointelegraph, IBM takođe sarađuje sa blokčein platformom TBCASoft i telekomunikacijskim konglomeratom SoftBank na razvoju rešenja na blokčeinu za međusobno plaćanje.