Gradsko veće Liverpula (LCC) objavilo je da će da koristi blokčein tehnologiju za stvaranje pozitivnih klimatskih uslova u gradu, prema izveštaju lokalnog medija edie.net od 19. jula.

LCC-ov tvit objašnjava da napor da se smanji uticaj na klimatske promene u gradu predstavlja pokušaj da postanu "prvi grad na svetu koji će stvoriti pozitivne klimatske uslove do 2020. godine." LCC će sarađivati sa Poseidon Fondacijom za sprovođenje jednogodišnje probne blokčein platforme koja će olakšati bezbednost i razmenu tokenizovanih kredita ugljendioksida u cilju kompenzacije gradskog klimatskog uticaja sa više od 110%.

Ka ostvarnju cilja od 110% neutralizacije, edie.net navodi da LCC ima određenu vrednost za smanjenje uticaja na klimatske uslove u gradu za 40% do 2030. i već je postavljeno 15.000 LED štedljivih sijalica u 2.000 ulica kako bi se smanjila potrošnja energije ulične rasvete 82%. Grad takođe ima istoriju preduzimanja akcija protiv emisije ugljendioksida, smanjivši za više od 558.000 tona od 2012. godine.

Gradonačelnik Liverpula Džo Anderson izjavio je da je tehnologija Poseidon "prva takve vrste koja bi zaista donela rešenje vladama, kompanijama i pojedincima širom sveta da bi pomogli da se preokrene uzrok klimatskih promena i drago mi je da će ovaj sporazum doneti tu revolucionarnu tehnologiju u naš grad."

Fondacija Poseidon je neprofitna organizacija sa sedištem na Malti, koja u svom pismu o namerama, "koristi blokčein tehnologiju, uvodi transparentnost i mogućnost praćenja u cilju stvaranja i praćenja uticaja tamo gde je najbitnije - u očuvanju šuma". Organizacija je već uspešno završila testiranje svoje platforme u sardnji sa proizvođačem sladoleda Ben & Jerry's.

Liverpulu nije strana blokčein tehnologija i industrija kriptovaluta. Kako je Cointelegraph objavio prošle godine, lokalni nezavisni preduzetnici zalažu se da Independent Liverpool u saradnji sa startapom Colu lansira lokalnu digitalnu valutu koju bi koristili i rezidenti i strani turisti.

 

Pripremio: Nikola Mosurović