Nedavne poplave u provinciji Sečuan u Kini su dovele do teškog oštećenja jednog od najvećih “kripto rudnika” u toj oblasti, prenosi lokalni Golden Fajnens 30. Juna.

Ecns, zvanično izdanje Kineskog novinskog servisa (CNS) na engleskom jeziku, je izvestio da su u Sečuanu i još četiri provincije na jugu Kine 27. i 28. juna jake kiše devastirale područje.

Golden Fajnens je preneo da je u velikom “kripto rudnik” u Sečuanu uništeno “desetine hiljada” uređaja za rudarenje. Komentari sa njihovog sajta navode na zaključak da je “gotovo nemoguće” da se uređaji poprave.

U vreme pisanja teksta još uvek ostaje nejasno koje kriptovalute su “kopane” na tim uređajima i koliko ih je tačno uništeno u poplavi.

 

Mining

mining

mining

Poplavljen kripto rudnik u Sečuanu. Izvor: Golden Fajnens

Rudarenje je zahtevna računarska operacija koja koristi namenske uređaje za procesuiranje transakcija i emitovanje novih novčića na mreži kriptovalute. Samo bitkoin mreža bi trebalo da utroši oko 0,5% ukupne energije na svetu do kraja 2018. godine, na osnovu tvrdnji iz nekih izveštaja.

Najveći deo operacija bitkoin rudarenja se odvija u Kini - čak 70% prema ranijim izveštajima Cointelegraph-a. Pokrajna Sečuan je prozvana “prestonicom bitkoin rudarenja” zbog visoke koncentracije operacija rudarenja, koje su privukli hladna klima i jeftina struja.

Nekoliko lokalnih medija, uključujući i Golden Fajnens, je povezalo poplave u Sečuanu sa padom ukupne kompjuterske snage (hashrate) bitkoin mreže. Međutim, podaci sa blockchain.com pokazuju da se ukupna kompjuterska snaga povećala u periodu 27.-28. jun, što ukazuje na to da efekat poplava nije bio dovoljno značajan da bi uticao na čitavu mrežu.

Chart mining

Ukupna kompjuterska snaga bitkoin mreže izražena u terahešima u sekundi (TH/s). Izvor: blockchain.com