Iran novodno pregovara sa osam zemalja kako bi izvršio transakcije u kriptovaluti, prenosi Teheran Times u ponedeljak 28. januara.

Prema saopštenju, Iran je već ušao u pregovore sa Švajcarskom, Južnom Afrikom, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom, Austrijom, Nemačkom i Bosnom i Hercegovinom, a predstavnici ovih zemelja su posetili Iran kako bi razgovarali o ovoj temi.

Nije jasno da li je vest u vezi sa nacinalnom kriptovalutom koju će Iran navodno lansirati u skorijoj budućnosti. Međutim, u članku se navodi da su razgovori o kripto transakcijama održani kako bi se zaobišle tekuće sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv zemlje, koje se podudaraju sa glavnim ciljem iranskog novčića.

U novembru 2018-e Donald Tramp je potpuno obnovio sve iranske sankcije koje su obustavljene 2015-e, sa glavnim ciljem da SAD smanje korišćenje iranske nafte.

Američka administracija je upozorila na velike kazne za kompanije koje izbegavaju nametnute sankcije: u nedavnom primeru, Huaveijev finasijski direktor je uhapšen u Kanadi po nalogu američkih tužilaca koji su ga optužili za kršenje iranskih sankcija.

Kako je Cointelegraph preneo ranije ove nedelje, Iran bi mogao da otkrije državnu kriptovalutu na konferenciji o elektronskom bankarstvu i platnim sistemima u Teheranu, koji će biti održan početkom februara. Digitalna valuta izdata od strane centralne banke vezana za rijal mogla bi da služi kao alternativa SWIFT-u, globalnom sistemu poravnanja kome neke iranske banke ne mogu da pristupe.

Iran nije jedina država koja u kriptovalute vidi kao efikasan način da se izbegnu sankcije. Venecuela je razvila nacionalnu kriptovalutu podržanu naftom, petro, kako bi pokrenula umrtvljenu ekonomiju i izbegla sankcije nametnute od strane SAD-a i EU. Međutim, eksperiment navodno nije bio uspešan.

U isto vreme, Rusija navodno razmatra lansiranje digitalne valute podržane od strane Evroazijske ekonomske unije (EAEU) pored Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić