Globalna 'peer-to-peer' kripto berza LocalBitcoins je zvanično potvrdila ukidanje trgovanja u lokalnim fiat valutama, saopštila je kompanija 4. juna.

Kao što je ranije objavljeno, finska berza tiho je uklonila trgovinu gotovinom 1. juna, što je odmah izazvalo ogorčenje u kripto zajednici.

U zvaničnom saopštenju, LocalBitcoins je naveo da su njegove obaveze određene Zakonom o otkrivanju i sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji zahteva od berze da sledi određene sankcije.

LocalBitcoins je objavio:

"Da bismo se prilagodili trenutnom regulatornom okruženju, morali smo da razmotrimo našu politiku o lokalnim gotovinskim poslovima, kao i na geografskim područjima gde je naša usluga dostupna, između ostalih karakteristika platforme. Kao posledica toga, reklame iz kategorije gotovine (tj. lokalne trgovine gotovinom) bile su onemogućene na našoj platformi u subotu 1. juna."

Ovaj potez dolazi nakon vesti da će LocalBitcoins uskoro biti praćena od strane finske Agencije za nadzor finansija, jer je finska vlada usvojila novi zakon za kripto imovinu ranije ove godine.

Krajem maja, LocalBitcoins je zabranio iranskim korisnicima da koriste njegovu platformu, što je navodno izazvano pravilima Evropske unije.

U međuvremenu, bitkoin (BTC) je zabeležio značajan pad od 1. juna, kada je njegova cena pala ispod praga od 8.000 dolara ranije danas nakon što je prošle nedelje prešla 9.000 dolara.

Bitcoin 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni prikaz cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap