Prema izveštaju Seatrade Marintime vesti od petka 25. maja, kompanija za transport i logistiku Moller- Maersk ( poznatiji kao Maersk) je počeo da koristi blokčein platformu Insurware za pomorsko osiguranje.

Razvijen od strane EY i Guardtime-a, Insurwave koristi tehnologiju distribuiranog registra iz klaud platforme Microsoft Azure i prati sve globalne standarde za osiguranje. Početkom maja, Microsoft Azure je objavio osnivanje odseka za razivanje blokčein aplikacija, Azure Blockchain Workbench.

U prvoj godini upotrebe, Maersk će koristiti Insurware kako bi upravljao sa 1000 plovila i biće podrška za preko 500,000 transakcija putem digitalnog registra. Lars Henneberg, šef za rizik i osiguranje u Maersku, je rekao za Seatrade Maritime vesti da pošto ih osiguranje košta prilično dosta resursa:

"Prelazak na Microsoft Azure nam pomaže da automatizujemo manuelne procese i da uklonimo niz troškova koje smo ranije imali."

Insurwave blokčein platforma se trenutno koristi od strane Willis Towers Watson, XL Catlin, MS Amlin i Maersk kompanije. Guardtime i Microsoft planiraju proširenje platforme kako bi uključili i robu koja se prevozi putem brodova, globalni transport kao i sektor avijacije i energetike.

Blokčein tehnologija se koristila i ranije u osiguranju - krajem marta nekoliko svetskih osiguravajućih kuća je formiralo blokčein startap u Cirihu, dok je u aprilu internacionalna osiguravajuća kuća Marsh objavila komercijalno blokčein rešenje za proof-of-insurance konsenzus mehanizam sa njihovim IBM partenrom.


 

Pripremio: Stevan Kostić