Blokčein startap iz Velike Britanije 2030.io prikupio je 3,9 miliona dolara putem platforme u vlasništvu Londonske berze (LSE), prema saopštenju za medije podeljenim sa Cointelegraph-om 15. aprila.

Poznat kao dvadeset trideset ili  20|30, startap je, kako se izveštava, obezbedio 3 miliona britanskih funti (GBP) tako što je prodao tokenizovanih akcija na LSE-ovoj platformi za trgovanje kapitalom, Turquoise.

U julu 2018. godine, 20|30 je postala jedna od 29 firmi koje je odobrila Uprave za kontrolu i nadzor finansijskog sektora (FCA) da bi započela testiranje regulatornog sandboksa. Sa odobrenjem FCA-e, 20|30 je postao ovlašćena za izdavanje tokena na itirijum (ETH) blokčeinu, a firma je najavila da će LSE-ova Turquoise biti prva platforma za probnu prodaju njihovih tokeniziranih akcija.

Prema nedavnom izveštaju, proba je uspešno sprovedena, koristeći "pravi gotovinski novac". Tomer Sofinzon, suosnivač dvadeset trideset i glavni službenik za procenu rizika, rekao je da kompanija dalje planira da ponudi sekundarne transfere i stvori nove načine za privatna ulaganja i javna tržišta.

Nedavno je nacionalni parlament Tajlanda zvanično odobrila izdavanje tokenizovanih hartija od vrednosti na blokčeinu, a vlada planira izmene i dopune Zakon o hartijama od vrednosti i berzama sa relevantnim zakonima u 2019. godini.

 

Pripremila: Majda Petrović