ConsenSys se udružio sa kompanijom LVMH i Microsoft-om kako bi izgradili blokčein platformu koja će da omogući potrošačima proveru autentičnosti luksuzne robe, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 16. maja.

Konzorcijum navodi da je sistem, poznat kao Aura, dizajniran da "služi celom sektoru luksuznih roba proverom porekla proizvoda".

LVMH brendovi, uključujući Luj Viton i Kritijan Dior, već su uključeni u projekat - a u toku su rasprave o proširenju Aure na druga velika imena unutar grupe. Dodato je:

"AURA omogućava potrošačima da pristupe istoriji proizvoda i dokažu autentičnost luksuzne robe - od sirovina do prodajnog mesta, pa sve do sekundarnih tržišta."

Tehnologija vidi jedinstvene informacije o svakom proizvodu čuvane na deljenom registru. Klijenti su u mogućnosti da koriste zvaničnu aplikaciju brenda kako bi dobili sertifikat koji nudi detalje o njegovom poreklu.

Prema navodima grupe, Aura - koja se zasniva na itirijumovom blokčeinu i koristi Microsoft Azure - takođe će nuditi etičke i ekološke informacije, uputstva za održavanje proizvoda i garanciju.

Tim koji stoji iza Aure se nada da će ga na kraju iskoristiti i konkurentski luksuzni brendovi, što će da im omogući da ponude uslugu po meri ili da ojačaju lojalnost kupaca. Ken Timsit, izvršni direktor ConsenSys Solutions, je dodao:

„AURA je pionir inovacija za industriju luksuznih proizvoda. ConsenSys je ponosan što doprinosi i radi sa LVMH na inicijativi koja će da posluži čitavom sektoru luksuznih proizvoda, štiteći interese, integritet i privatnost svakog brenda.”

Izveštaji da je AURA radila prvi put su se pojavili u martu.

Vrhunski brendovi se sve više okreću blokčein tehnologiji kako bi potvrdili poreklo svojih proizvoda. Nedavni izveštaji sugerišu da je premium brend Ailsa Bay planirao da pokrene praćenje viskija sistemom zasnovanim na blokčeinu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović