Ogranak holandske vlade nedavno je objavio izveštaj o ekonomskom riziku, tvrdeći da kriptovalute predstavljaju mali rizik za finansijsku stabilnost u zemlji, prema izveštaju objavljenom 29. maja.

CPB navodi u izveštaju da trenutno kriptovalute predstavljaju nizak rizik za finansijski sistem zbog niskog nivoa kapitalizacije, kao i zbog ograničenog učešća tradicionalnih finansijskih institucija i sistema. CPB je odvojeno primetio probleme vezane za korišćenje kriptovaluta u finansiranju kriminala, prevarama, visokoj volatilnosti kripto tržišta i potrošnji energije u kripto rudarenju.

Izveštaj predviđa da će rizici povezani sa kriptovalutama porasti uz više interakcije sa vladinim finansijskim institucijama. Agencija takođe navodi da kriptovalute nisu "zamena za novac", tvrdeći da korisnici uglavnom preferiraju da čuvaju kripto umesto da ga koriste kao metod svakodnevnog plaćanja.

Izveštaj je naglasio potrebu za uravnoteženom finansijskom regulativom. CPB je uporedio rizike od nedostatka finansijske regulacije podjednako sa strogom regulacijom, tvrdeći da preterano oštre mere mogu povećati aktivnost "banaka u senci".

CPB je zadužen da pruži izveštaj o finansijskom riziku na zahtev parlamentarne komisije za istragu o finansijskoj pomoći svake godine od 2012. godine. Potvrđujući nizak negativan uticaj kriptovaluta na finansijsku stabilnost, CPB je tvrdio da su trenutno najvažniji finansijski rizici niskih kamatnih stopa i uključenih rizika smanjenja održivosti dugova na makroekonomskom nivou.

Ranije ove godine holandski sud je prepoznao bitkoin (BTC) kao "prenosivu vrednost", tvrdeći da glavna kriptovaluta "pokazuje karakteristike imovinskog prava". U tom slučaju, sud je naredio optuženoj stranci da plati dug u bitkoinu. Po obrazloženju suda, s obzirom na to da je obaveza okrivljenog prvobitno napravljena u BTC-u, iznos se na isti način treba vratiti.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić