Kalifornijski proizvođač luksuznih električnih automobila Karma Automotive počeo je da prihvata digitalnu valutu kao sredstvo plaćanja u jednoj od svojih prodavnica u Njuport Biču.

Karma Njuport Bič sada omogućava kupcima da plaćaju u bitkoinu (BTC) za kupovinu novih vozila i povezanih usluga, navodi se u saopštenju kompanije od 15. oktobra, najavljujući novu ponudu direktor Karme Lens Žou je rekao:

„Otvaramo našu platformu da poslužimo kako bismo uvrstili blokčein aplikacija u praktičnu upotrebu. Karmina vodeća prodavnica podržaće naše napore za dokazivanjem nove tehnologije i pružanje najnovijih ponuda za VVIP tretmane za kupce prihvatanjem bitkoin kriptovalute."

Kineska grupa Wanxiang je kupila imovinu Karme od kompanije Fisker Automotive u 2014. za 149,2 miliona dolara. Počela je sa izradom svog vodećeg vozila Revero u 2016. godini, čiji novi model košta više od 135.000 dolara. Revero navodno može preći 37 milja pre nego što mu je potrebno dopunjavanje.

Kripto i luksuzna roba

Kriptovaluta je našla svoj put u industriji luksuznih roba, i u obliku funkcionalnosti i u plaćanju. U septembru 2018. godine, švajcarski brend luksuznih satova Hublot je predstavio svoj sat „Big Bang Blockchain“ koji se isključivo mogao kupiti u bitkoinu.

Ostali vrhunski časovnici iz Franck Muller-a imaju integrisane novčanike za kriptovalute. Njihova cena u maloprodaji se kreće od 9.800 do 50.600 dolara.

Blokčein tehnologija u automobilskoj industriji

Proizvođači automobila širom sveta eksperimentišu sa osnovnom tehnologijom kriptovaluta, a kompanija Ford Motor koristi blokčein i geofiting kako bi tačno pratila broj „zelenih milja“ koji upravljaju njihovim energetski efikasnim vozilima. BMW, General Motors, Ford, Renault i Honda započeli su testiranje blokčein za identifikaciju i plaćanje putem automobila u Sjedinjenim Državama.

U septembru je indijski proizvođač automobila Tata Motors objavio da planira da primeni blokčein rešenja u različitim aspektima automobilske industrije, uključujući tržište parkiranja, algoritme predviđanja potražnje i praćenje kvaliteta goriva u realnom vremenu.