Monetarna vlast iz Makaoa objavila je upozorenje javnosti u vezi sa mogućnošću "prevare i kriminalnih aktivnosti" u kriptovalutama, izveštava Južnokineski Morning Post 20. aprila.

Upozorenje dolazi nakon otkrića da je Macau Dragon Group, firma povezana s kineskim gangsterom Vanom Kuokoiem, koristila Cambridge Analytica-u za promociju Dragon Coin-a, novu virtuelnu valutu za kockare za prenos novca u makaovim kazinima. Van je navodno proveo više od deset godina u zatvoru zbog različitih zločina, uključujući i vođenje grupe "14K" u Makau. U saopštenju se kaže:

"Mediji su izvestili da je kompanija Makau umešana u Inicijalnu ponudu novčića (ICO). Monetarna vlast u Makau podseća sve stanovnike Makaoa da kriptovalute predstavljaju virtualne proizvode, ali ne i legalne valute ili finansijski alati. Stanovnici bi trebalo da budu svesni prevara i kriminalnih aktivnosti povezanih sa kriptovalutama."

Bankama i institucijama za platni promet zabranjeno je da direktno ili indirektno učestvuju u pružanju usluga kripto-berzama pod makauovom monetarnom jurisdikcijom, ali ne postoje pravila koja ograničavaju ICO u kazino industriji. Monetarnu vlast impresionira ilegalnost digitalne imovine među stanovništvom i navode:

“Monetarna vlast iz Makaoa ponavlja da svaka institucija koja pruža finansijske usluga, kao što su razmena valuta, prekogranični transferi i platforme za finansijsku razmenu bez dozvole, krši relevantne odredbe Zakona o finansijskom sistemu."

Cambridge Analytica je navodno planirala da stvori vlastitu digitalnu valutu pre nego što su je povezali sa skandalom u vezi zloupotrebe podataka sa Fejsbuka. Izvori kažu da je Agencija za analizu podataka zatražila savet od kompanije koja se bavi strukturom ICO-a.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić