Švajcarska berza SIX objavila je 6. jula, da će naredne godine otvoriti "potpuno regulisanu" menjačnicu kriptovaluta.

U zvaničnom saopštenju za medije, SIX je potvrdio da će koristiti takozvanu tehnologiju distribuiranog registra (DLT) - od kojih je blokčein jedan tip - da bi napravio "ekosistem digitalne imovine", Six Digital Exchange (SDX). Cilj je da se banke povežu sa poslovima transakcija u digitalnom prostoru.

SIX već ima u svojoj ponudi bitkoin ETN hartije od vrednosti Vontobel banke, uz dalju integraciju digitalnih sredstava koja se dodatno očekuju nakon najnovijeg saopštenja.

"Ovo je početak nove ere za infrastrukturu tržišta kapitala. Za nas je očigledno da  većina onoga što se dešava u digitalnom prostoru tu i osati i definisaće budućnost našeg sektora", rekao je šef SIX-a Jos Dijselhof, dodajući:

"Finansijska industrija sada treba da premosti jaz između tradicionalnih finansijskih usluga i digitalnih zajednica."

SDX planira da postane "potpuno integrisana infrastruktura digitalne imovine za poslove poravnanja, trgovanja i kastodi usluga", za koju tvrdi da će biti prvi u svetu koji će "ponuditi potpuno integrisan proces od početka do kraja za usluge trgovanja, poravnanja i kastodi" nakon pokretanja sredinom 2019. godine.

Ove sedmice je takođe i najveći trgovac u Evropi sa najvećim berzanskim fondom (ETF), holandski "Speed Trader", najavio je da  kreće u kriptovalutnu arenu, uprkos rezervama finansijskih regulatora u zemlji.

 

Pripremila: Majda Petrović