Četiri najveće poljoprivredne kompanije na svetu, poznate pod imenom ABCD, su se udružile u digitalizaciju međunarodne trgovine žitaricama koristeći blokčein tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI), izveštava Rojters u četvrtak, 25. oktobra.

ABCD, sastavljen od Archer Daniels Midland Co., Bunge Ltd., Cargill Inc. i Louis Dreifus Co., navodi da implementacija blokčein tehnologije može učiniti trgovinu efikasnijom i transparentnijom, kao i da može da smanji troškove. Konglomerat ima za cilj da digitalizuje sistem koji se ranije oslanjao na papirne ugovore, fakture i tradicionalne uplate.

Prema izveštaju o  industriji žitarica sa World-Grain.com, blokčein i AI će se u početku koristiti za automatizaciju postprodajnih procesa, koji čine manuelni i skup deo lanca snabdevanja.

Dugoročno, ABCD planira da  integriše blokčein tehnologiju na različitim nivoima lanca snabdevanja, uključujući dostavljanje, skladištenje i korisničko iskustvo.

Kao što navodi World-Grain.com, izvršni direktor kompanije Louis Dreifus Co. Ian Meklntoš objasnio je kako blokčein može pomoći u razvoju poljoprivredne industrije, naglašavajući sposobnost kompanije da stvori efikasnost i smanji vreme koje se obično troši na ručno dokumentovanje i obradu podataka.

Najveći prehrambeni giganti širom sveta testiraju blokčein za poboljšanje efikasnosti lanca snabdevanja. Louis Dreifus Co., zajedno sa još četiri partnera, sproveo je svoju prvu isporuku na bazi blokčein tehnologije u januaru 2018. godine, šaljući soju iz Amerike u Kinu koristeći blokčein platformu Easy Trading Connect (ETC).

Američka nacionalna farmaceutska kompanija za proizvodnju mleka Dairy Farmers of America takođe je isprobala decentralizovana rešenja među svojim članovima u 48 država, dok je glavni holandski lanac supermarketa Albert Heijn koristio blokčein tehnologiju za praćenje proizvodnje soka od pomorandže.

Prema nedavnoj studiji Reportlinker-a, upotreba blokčein tehnologije na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih lanaca snabdevanja će u narednih pet godina vredeti više od 400 miliona dolara.

 

Pripremila: Majda Petrović