Jedna od velike četvorke, revizorska kuća Ernst & Young (EY) objavila je dva nova unapređenja za blokčein, novu verziju svog Blockchain Analyzer-a i  zero knowledge proof protokol. Kompanija je otkrila proizvode u dva odvojena saopštenja za medije 16. aprila.

EY je lansirala drugu generaciju svog analitičkog alata EY Blockchain Analyzer. Dok je prva generacija proizvoda bila dostupna samo EY timovima za reviziju, što je olakšalo prikupljanje svih podataka o transakcijama kompanija iz više blokčein registara, unapređenje je omogućilo analizator dostupnim za EY timove i nerevizijskim klijentima kao poslovnu aplikaciju.

Pol Brodi, EY Global Innovation Leader for blockchain, rekao je da kompanija namerava da izgradi platformsko rešenje koje se može koristiti za različite svrhe, uključujući reviziju, praćenje poreza i transakcija. Nova verzija analizatora će podržati obračun poreza za kripto imovinu iz Andy Crypto-Asset Accounting and Tax (AndyCAAT) alata koji automatski izračunava kapitalne dobitke i gubitke na transakcijama u skladu sa poreskim zakonom Sjedinjenih Država.

Što se tiče EY zero knowledge proof protokola, kompanija ima za cilj da olakša usvajanje sigurnih, privatnih transakcija preko javnih blokčeinova. Paul Brodi, EY Globalni lider za inovacije, blokčein, rekao je da je “stvaranje javnih blokčeinova sigurnim i skalabilnim je prioritet za EY.”

„Glavna komponenta omogućava sigurne privatne transfere i plaćanja na javnoj Itirijum mreži. Ovo podržava zamenljive isplate za tokene kompatibilne sa standardom ERC-20 i jedinstvenim prenosom sredstava kompatibilnim sa standardom ERC-721. ERC standardi su javno prihvaćeni otvoreni standardi za tokene na Itirijum mreži”, navodi se u saopštenju.

EY takođe napominje da je od pokretanja inicijalnog prototipa 2018. godine kompanija uspela da značajno smanji troškove obrade transakcija za više od 90%. Trenutno, softverski kod je, kako se izveštava, podvrgnut konačnim pregledima i planiran je da bude objavljen u javnom domenu u narednih četiri do šest nedelja.

U martu, EY je pokrenula alat pod nazivom EY Crypto-Asset Accounting i Tax (CAAT), dizajniran za računovodstvo i pripremu poreza na kriptovalute. Ovaj proizvod može dobiti informacije o kriptovalutnim transakcijama iz „praktično svih“ vodećih berzi, konsoliduje podatke iz različitih izvora i automatski kreira izveštaje, uključujući poreske prijave vezane za kriptovalute u SAD.