Džesi Povel, direktor kripto menjačnice Kraken, izjavio je za CNBC da trgovci moraju da budu odgovorni za rizike pri ulaganju u digitalne novčiće.

Tokom intervjua na Samitu Svetske vlade u Abu Dabiju, Povel je rekao da vidi potrošače, a ne menjačnice, da igraju glavnu ulogu u proceni rizika:

“Mislim da potrošači moraju da paze na sebe, razmotre osnovne karakteristike bilo kog novčića, a ne da se oslanjaju na bilo koju od menjačnica kako bi se zaštitili od volatilnosti na tržištu.”

Iako je Povel pričao da Kraken daje sve od sebe da svaki novčić u njihovoj ponudi bude legitiman, ne mogu da daju nikakva obećanja za budućnost bilo kojeg novčića, jer ako podignete 1 milijardu dolara stvari se mogu promeniti za 10 minuta.”

Kraken se trenutno nalazi na 8. mestu po obimu trgovanja na CoinMarketCap-u, a trgovalo se sa ukupno 300 miliona dolara tokom 24-časovnog perioda u trenutku pisanja tekst.

Tradicionalni investitori često ističu da digitalna valuta nema svojstvenu vrednost ili da njegova sadašnja trajektorija liči na ekonomski balon. Na pitanje na samitu o negativnim pogledima na kripto koje drže svetski poznati tradicionalni investitori  kao što je Voren Bafet, generalni direktor Blockchain Tehnologies Corporation Nik Spanos rekao je za CNBC da je “Voren Bafet dobar u iznajmljivanju nameštaja i svih ostalih biznisa kojim se on bavi, ali mi smo u drugom poslu”.

Povelov savet za investitore se temelji na tome da razumeju svoje investicije. Regulatori su 12. februara  ponovo upozorili potrošače o visokom riziku ulaganja u kripto i zabrinuti su iz razloga što potrošači i dalje u potpunosti ne razumeju u šta ulažu kada investiraju u kripto.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić