Najveći pružalac usluga kripto novčanika Blockchain.com otvorio je svoje peto predstavništvo, nastavljajući svoju ekspanziju u Evropu, prema objavi kompanija od 19. februara.

Prema Blockchain.com, kompanija je razmatrala nekoliko lokacija u Evropi i izabrala Vilnius u Litvaniji. Kompanija je izdala saopštenje da je utvrdila da je zemlja zaista predana inovacijama i da je savršeno mesto za novo predstavništvo.

Kripto kompanija takođe izveštava da želi da zaposli radnike u Litvaniji, a nova radna mesta će biti objavljena u narednim nedeljama.

Litvanski ministar ekonomije i inovacija, Virginijus Sinkevičius, komentarisao je potez:

"Oduševljeni smo što možemo da dočekamo blokčein u Vilniusu. Prisustvo kompanije poznate kao blokčein će staviti Litvaniju u središte međunarodne blokčein zajednice.”

Prema informacijama na veb stranici, Blockchain.com trenutno ima sedište u Luksemburgu. Kompanija takođe ima predstavništvo u Londonu, Njujorku i San Francisku.

Još 2014. godine Centralna banka Litvanije je zvanično upozorila potrošače na potencijalne rizike vezane za kriptovalute. Međutim, 14. februara, banka je izdala ažurirano obaveštenje o virtuelnim sredstvima i inicijalnoj ponudi novca, čime je zvanično omogućila stvaranje investicionih fondova za profesionalne investitore u virtualnim sredstvima.

Štaviše, u dokumentu se takođe navodi da će učesnicima na finansijskom tržištu biti dozvoljeno da koriste kripto usluge trećih lica i da pružaju usluge ljudima koji se bave kripto industrijom, sve dok su u skladu sa politikom protiv pranja novca i borbe protiv terorizma. Međutim, prihvatanje kripto plaćanja i dalje je zabranjeno za finansijske institucije u Litvaniji, navodi se u dokumentu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović