Osam glavnih evropskih finansijskih subjekata najavilo je da će raditi zajedno na projektu blokačein tehnologije za evidentiranje izdavanja finansijskih naloga, izveštava španski El Economista, 25. juna.

Španski regulator za  hartije od vrednosti Nacionalna komisija za tržište hartijama od vrednosti (CNMV), zajedno sa glavnim operaterom berze BME i bankama Santander, BBVA, BNP Paribas, CaikaBank, Commerzbank i Societe Generale uspešno su završili Proof of Concept protokol, koji oni zovu Fast Track Listing. Sistem je stvoren da registruje izdavanje naloga za manje od 48 sati, proces koji obično traje više od jedne nedelje, prema njihovoj saopštenju objavljenoj 25. juna.

Nalozi se definišu kao derivati koji daju pravo da se proda hartija od vrednosti po određenoj ceni pre isteka roka važenja.

CNMV napominje da će nastaviti sa istraživanjem blokčein tehnologije za nacionalne i međunarodne emitere naloga.

Iako banke širom sveta istražuju blokčein, sve banke nisu spremne da prihvate ovu tehnologiju. Prošle nedelje izvršni direktor BBVA rekao je da je tehnologija blokčeina "nezrela" i da se suočava sa velikim izazovima. Međutim, neke banke su aktivno prihvatile tehnologiju - u aprilu je Santander pokrenuo mrežu plaćanja u maloprodaji koja koristi ripl (XRP).


 

Pripremila: Majda Petrović