Blokčein inicijativa B3i, koju vodi nekoliko međunarodnih osiguravajućih kompanija, objavila je formiranje startapa B3i Service AG u Cirihu - preneo je Cointelegraph Nemačka u ponedeljak 26. marta.

Konzorcijum ima za cilj kreiranje blokčein trgovinske platforme koji će imati sistemsku opciju cena za celu osiguravajuću industriju.

Inicijativu B3i i novo-osnovanu kompaniju B3i servis AG podržale su velike osiguravajuće kompanije Munich Re i Swiss Re kao i ostala velika osiguravajuća društva poput Zurick-a, Allianz-a i Aegon-a. Dok je inicijativa za istraživanje u početku bila fokusirana na pilot projekat za istraživanje potencijalnih slučajeva korišćenja blokčein tehnologije u industriji osiguranja, B3i Services AG će sada primeniti rezultate u funkcionalnom trgovinskom sistemu baziranom na blokovima.

Prethodni pilot projekat B3i-ja za međunarodno osiguranje prirodnih katastrofa obuhvatio je sve u svih 38 osiguravajućih i brokerskih kuća. Prema blokčein inicijativi B3i, apsolutna dobit od efikasne i potpune implementacije blokčeina je 30% - navedeno je u saopštenju za javnost gde se govorilo o projektu.

Formiranje B3i Service AG nije prva upotreba blokčein tehnologije u industriji osiguranja. Kompanije poput Deloitte-a i grupe drugih osiguravajućih kompanija takođe su uspešno testirale blokčein za upravljanje svojim klijentima tokom promene provajdera u novembru prošle godine.

U septembru 2017. godine, špediterski gigant Maersk zajedno sa Majkrosoftom, Ernst & Young-om i mnogim drugim osiguravačima, završio je dvadesetonedeljnu obuku za upravljanje podacima na blokčeinu za osiguranje robe u transportu.


 

Pripremio: Bojan Zečević