Južnokorejska kripto berza Bithumb, trenutno šesta po dnevnom obimu trgovanja na svetu, pokrenuće globalnu decentralizovanu kripto berzu - izveštava Business Korea (4. oktobar).

Bithumb je ušao u partnestvo sa blokčein firmom One Root Network (RNT), koja je razvila na itirijumovoj (ETH) bazi decentralizovani protokol token transakcija nazvan "R1", koji već vrši operacije decentralizovane berze (DEX). Prema zajedničkom saopštenju za medije, protokol razdvaja usklađivanje redosleda i izvršenje naloga, što RNT tvrdi da poboljšava efikasnost sigurnosti i usklađenosti.

Decentralizovane platforme omogućuju korisnicima da trguju putem mreže bez posrednika preko automatizovanog sistema; pošto ne čuvaju kripto imovinu klijenata, oni su manje podložni krađama koje ciljaju centralizovanu tačku napada. One međutim, kako primećuje Business Korea, nude relativno sporije trgovačke brzine od svojih centralizovanih duplikata.

Business Korea citira zvaničnika berze Bithumb-a koji navodi da se partnerstvo oslanja na tehničku podršku, objašnjavajući da će "Bithumb DEX-om  upravljati njihova filijala iz inostranstva. Kompanija sarađuje sa RNT samo u sektoru decentralizovane berze".

Kao što je naznačio RNT, njegov projekat ima za cilj da omogući vlasnicima berza poput Bithumb-a da izgrade sopstvene decentralizovane platforme i dele podatke o transakciji i likvidnost sa drugim korisnicima protokola R1 kao deo šireg ekosistema.

Business Korea dalje navodi neimenovani industrijski izvor koji govori da partnerstvo predstavlja globalnu strategiju ekspanzije od strane Korejske berze:

"Bithumb je jedna od vodećih globalnih berza u pogledu transakcija, ali je tačno da su većina korisnika korejci. Najnovija odluka, izgleda da, je strategija kompanije koja želi da se nadmeće sa ostalim vodećim berzama na globalnim tržištima otvaranjem decentralizovane berze koja dobija pažnju globalnog tržišta."

Business Korea primećuje da konkurentska berza Upbit takođe vrši pripreme za ulazak u DEX prostor kroz investiranje u Allbit.

Kao što je objavljeno u avgustu, najveća svetska kripto trgovinska platforma Binance je objavila jednostavan demo svoje predstojeće decentralizovane berze, bez zavničnog datuma startovanja berze.

Prema podacima sa CoinMarketCap-a, Bithumb po dnevnom obimu trgovanja beleži sumu od 336.761.580 dolara.


 

Pripremio: Bojan Zečević