Vodeća južnokorejska finansijska kompanija KB Financial Group Inc. dobila je patent za rešenje za sigurnost finteh aplikacija na bazi blokčein tehnologije, prenose ekonomske novine iz Južne Koreje.

KB Financial izveštava da ima više od 342 milijarde dolara u imovini kojom upravlja i predsedava nad više prekomorskih i domaćih produžnica, među njima KB Kookmin Bank, najveća banka u zemlji i 60. najveća banka na globalnom nivou od 2017. godine.

Novi patent za KB se fokusira na rešenje zasnovano na blokčeinu za poboljšanje "esencijalnog" sigurnosnog programa za finteh aplikacije. Nova patentirana tehnologija navodi da taj program sigurnosti odvaja od pojedinačnih aplikacija, što znači da će sigurnost biti poboljšana u više aplikacija bez potrebe korisnika da ažuriraju nove verzije svake aplikacije zasebno.

Prema DT-u, privatni ključ za šifrovanje i dešifrovanje u srži novog sigurnosnog rešenja će biti odvojeni i mogu se deliti na određenom blokčein sistemu, što znači da čak i ako je fizički uređaj (tj. mobilni telefon) hakovan ili ukraden, bilo kakve nezakonite transakcije biće blokirane.

KB navodno planira da implementira svoje novo patentirano rešenje na prekomorska tržišta, kao što je jugoistočna Azija; DT navodi da se tržište posebno smatra "ranjivim" za hakovanje zbog prijavljene popularnosti preuzimanje piratskih aplikacija na uređaje kao što su mobilni telefoni.

Kao što je objavljeno u avgustu, KB je objavio interni izveštaj o kripto investicijama, otkrivajući da skoro 75 odsto domaćih ispitanika nije otkrilo nameru da investira u novu klasu imovine.

Izveštaj KB-a poklopio se sa izveštajem Banke Koreje objavljenim u julu, koji je objavio da kripto ne predstavlja pretnju za lokalno finansijsko tržište, ukazujući na relativno nisko stanje na kripto računima kod domaćih banaka u poređenju sa drugim tržištima kapitala.

 

Pripremila: Majda Petrović