Izvršni direktor kineskog kripto rudarskog pula F2Pool objavio je 6. septembra grafikon kompanije koja pokazuje po kojoj minimalnoj ceni rudarenje različitih kriptovaluta postaje neprofitabilno.

Šiksing Mao, suosnivač i izvršni direktor šestog najvećeg rudarskog pula na svetu F2Pool, objavio je listu nivoa cena za najveće kriptovalute, kao što su bitkoin (BTC), itirijum (ETH), lajtkoin (LTC) i zkeš (ZEC) ispod koga rudarenje valuta navodno postaje neprofitabilno.

Prema Maoevoj grafici, ako bitkoin cena padne niže od 36.792 juana (oko 5.376 dolara), to bi značilo da će rudarenje kriptovalute na Antminer-u T9 biti neprofitabilno. U slučaju korišćenja S7 modela rudarske mašine, iznos bi bio znatno viši, 79.258 juana (oko 11.581 dolara).

Break-even price points for different cryptocurrencies and miners

Izvor: F2Pool-ov Izvršni direktor Weibo  

Za razliku od S7, rudarenje bitkoina na modelu Antminer T9, koji je objavljen u januaru 2017. godine, i dalje je profitabilan sa trenutnim cenama bitkoina, a noviji Innosilicon T2 ima najniži prag, koji iznosi 26.636 juana ili oko 3.891 dolara.

Sredinom avgusta proizvođač američke grafičke procesorske jedinice (NVIDIA) otkrio je da je prodaja kripto-rudarskog hardvera bila znatno niža od očekivanog u drugom kvartalu 2018. godine, tvrdeći da kompanija ne očekuje značajnu prodaju u ostatku godine.

U julu je veliki tajvanski proizvođač mikročipova TSMC još jednom smanjio godišnje procene prihoda i kapitalnih troškova, nakon smanjenja stope rasta u oblasti kripto rudarenja, između ostalog.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić