Vodeća banka u Filipinima Union Bank pokreće prvi dvosmerni automat za kriptovalute u zemlji, izvestila je 6. februara lokalna medijska kuća Philstar.

Ovaj potez će, kako se izveštava, omogućiti kupcima da kupuju i prodaju kriptovalute za gotovinu putem automata kao deo „sandboksa“ banke - okvira za provođenje eksperimenata u kontrolisanom okruženju.

U izveštaju nije precizirano koja će se digitalna valuta podržati u eksperimentu.

Prema Philstar-u, sistem je u skladu sa važećim propisima i rezultat je saradnje između Union banke i centralne banke u zemlji, Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP). U članku se navodi izjava koju je objavila banka u kojoj se navodi da će automat pružiti "alternativni kanal za pretvaranje njihovih pezosa u virtualnu valutu i obrnuto".

Philstar navodi da je Union banka prošle godine zaradila 7,32 milijarde filipinskih pezosa (oko 140 miliona dolara). Banka se nalazi u prvih deset najvećih banaka u zemlji, u smislu imovine.

BSP je zvanično regulisao lokalne filipinske kripto-menjačnice kao kompanije za doznake i prepoznavanje virtuelnih valuta kao legitimnog načina plaćanja pošto je objavio Cirkular 944 u februaru 2017. godine.

Kako je nedavno izvestio Cointelegraph, nova regulativa je izdata od strane državne uprave ekonomske zone Kogajan. Ova pravila su, kako se izveštava, dizajnirana da regulišu kriptovalute i štite investitore, utičući na pitanja kao što su nabavka kripto sredstava, utility i security tokene.

U januaru, američka firma za bitkoin bankomate Coinme je u saradnji sa Coinstar-om omogućila prodaju bitkoina (BTC) na njihovim kiosk mašinama.

 

Pripremila: Majda Petrović