Poljska banka PKO Bank Polski nedavno je objavila svoje partnerstvo sa blokčein kompanijom Coinfirm kako bi obezbedila sistem za skladištenje i verifikaciju bankovnih dokumenata zasnovanog na DLT-u, izveštava TechCrunch 29. marta.

Nedavno potpisani sporazum ima za cilj da blokčein tehnologiju uvede u bankarski sistem PKO-a preko alata Trudatum koju je razvio Coinfirm. Sistem će pružiti korisnicima sigurno sredstvo za pristup dokumentima koji sadrže informacije o propisima, transakcijama, naknadama i provizijama.

Ana Strežinska, predsednica Poljske finteh kompanije MC2 Solutions, komentarisala je da banke postaju sve više zainteresovane za korišćenje blokčeina za sisteme za upravljanje dokumentima, pošto postojeća sredstva informisanja potrošača ne ispunjavaju sigurnosne zahteve. Metode kao što su e-pošta ili obaveštenja na veb lokaciji mogu biti podložne modifikaciji i uklanjanju podataka.

"Bankarski sektor - podržan od strane Poljskog udruženja banaka ili Nacionalne klirinške kuće -  traži tehnološke načine za rešavanje problema. I testira različita rešenja, uključujući blokčein tehnologiju."

Sistem skladištenja blokova mogao bi takođe da osigura uštedu na troškovima rada za PKO jer eliminiše potrebu za skupom papirnom dokumentacijom za više od 9 miliona korisnika.

Prema rečima potpredsednika PKO Banke Adama Markiniaka, banka je prošle godine počela da testira Trudatum. Nakon uspešnog testiranja, banka je potpisala sporazum o nastavku saradnje na projektu.

"Prošle  godine smo počeli sa testiranjem Trudatum platforme koju je razvila Coinfirm. Kako su testovi u bankarskom okruženju bili vrlo zadovoljavajući, odlučili smo se za blisku saradnju. Verujemo da ćemo zajedno obaviti pionirski rad implementacije tehnologije blokčeina u poljski bankarski sektor. "

Ranije ove nedelje, Cointelegraph je izveštavao da je Banka Engleske sarađivala sa proizvođačima rešenja za plaćanja kako bi testirali kompatibilnost blokčeina za obnovljeni sistem bruto plaćanja.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić