Velika ruska državna banka, Gasprombanka, će sprovesti pilot projekat kripto transakcija u Švajcarskoj - izveštava lokalni medijski servis Vedomosti (29. mart).

Prema navodima Aleksandra Sobola, zamenika predsednika odbora u Gasprombanci, Švajcarska je izabrana zbog liberalnijih kritpo regulativa u zemlji.

Sobol je naveo da će se "nakakavi pilot projekti” sprovestio, preneo je Vedomosti.

"Ovo neće biti za široku upotrebu, već za nas same. Ovo radimo jer su nama važni klijenati raspoloženi za takve pogodnosti. Stoga sada gledamo kako možemo organizovati ovu uslugu za njih", naveo je Sobol.

Još nije odlučeno da li će ubuduće kripto usluge biti ponuđene klijentima ili sprovedene za sopstvene potrebe investiranja u Gasprombanci. Sobol je naveo da se "banka trudi da aktivno prati situaciju".

U januaru ove godine, Sberbanka, najveća ruska banka, takođe je objavila da su oni izabrali Švajcarsku za otvaranje sopstvene kripto menjačnice, pošto ruski zakon ne dozvoljava kripto operacije.

Kripto regulativa u Rusiji je trenutno pod revizijom, pošto Zakon o regulaciji digitalnih sredstava, predstavljen 25. januara, neće biti objavljen u svojoj konačnoj verziji do 1. jula.


 

Pripremio: Bojan Zečević