Nekoliko velikih ruskih banaka izrazilo je veliko interesovanje za rad sa kripto industrijom i blokčeinom na zatvorenom sastanku koji je održan na Moskovskoj berzi - navode lokalni izvori ruskom sajtu za informisanje RBC-u (19. septembar).
Kako je neimenovani izvor naveo za RBC koji je upoznat sa ovim pitanjem, potražnja za kriptovalutama u Rusiji je veoma velika, ali banke nisu u mogućnosti da izađu korisnicima u susret zbog nedostataka jasno definisanih propisa.
Zbog toga su se predstavnici ruskih banaka prisutnih na sastanku dogovarali sa regulatorima iz Japana, Luksemburga i Singapura kako bi prilagodili njihova iskustva sa lokalnim potrebama. Formirana je lobi grupa sa ciljem da se vladi Rusije uputi sugestija kako da se reguliše kripto u zemlji.
Po saznanju dopisnika RBC-a, izvršni direktor neimenovane "velike" ruske banke predložio je kreairanje alternativnog nacrta zakona o digitalnim sredstvima koji će biti "drastično drugačiji" od trenutnog zakonskog nacrta koji je predložen od strane ruske vlade.
Prema izveštaju RBC-a, privatni sastanak je organizavan od strane lobi grupe u koju su uključene najveće ruske banke poput Sberbank-e, Alfa-Bank-e, VTB-a i drugih.
Lobi grupa je takođe diskutovala o regulatornim pitanjima sa međunarodnim ekspertima, poput zvaničnika japanske kripto berze BItflyer, pa sa predstavnicima singapurske blokčein platforme NEM. Sastanku je prisustvovao i bivši ministar finansija Luksemburga, Luk Frajden koji je objasnio kako je njegova zemlja uspela da izgradi zakonski okvir za kriptovalute i postane jedna od vodećih finansijskih centara.
Ovo nije bio prvi sastanak kripto lobi grupe održan na Moskovskoj berzi. Prvi koji je održan, takođe posvećen ruskim propisima o digitalnim sredstvima održan je u junu ove godine.
Kako je Cointelegraph ranije izvestio, nacrt “Zakona o digitalnim finansijskim sredstvima" koje je predložilo Rusko ministarstvo finansija prošlo je prvo od ukupno tri čitanja u državnoj Dumi još u maju. Međutim, grupa visoko rangiranih ruskih menadžera smatra da je nacrt "u fragmentima i nedovršen".
 

 

Pripremio: Bojan Zečević