Južnokorejska vlada će potrošiti 4 milijarde korejskih vona (KRV) (oko 3,5 miliona dolara) kako bi postavila blokčein virtuelnu elektranu (VPP) u gradu Busan. Novosti o razvoju je prenela južnokorejska novinska agencija Yonhap u ponedeljak, 10. decembra.

Busan, drugi najnastanjeniji grad u Južnoj Koreji nakon Seula, najavio je da je gradska uprava odabrala projekat podrške inovativnoj energetskoj industriji u regionu izgradnjom VPP-a baziranog na blokčeinu koga dele građani.

Projekat će, kako se izveštava, biti predstavljen na nacionalnom takmičenju 2019. godine, a domaćin će biti najveći elektro privrednik u Južnoj Koreji, Korea Electric Power Corporation (KEPCO).

Prema svojoj definiciji, virtuelna elektrana je distribuirana elektrana zasnovana na ‘cloud-u’ koja integriše neaktivne kapacitete višestrukih energetskih resursa kako bi optimizovala proizvodnju električne energije.

Nedavno najavljen VPP blokčein projekat napravljen je tako da agregira izvore energije kao što su fabrike u Busanu i javne objekte sa sistemima za skladištenje energije (ESS), kao i solarne elektrane.

Projekat je, kako se navodi, predložio grad Busan, kao i glavne lokalne kompanije i institucije, uključujući Nacionalni univerzitet u Pusanu (PNU), kompaniju za upravljanje energijom Nuri Telecom, Busan City Gas i firmu za nekretnine Korea Industrial Complex Corporation.

Grad Busan već je aktivno razvijao i unapređivao blokčein tehnologiju, prema korejskoj novinskoj kripto agenciji TokenPost.

Ranije ove godine, Jo Žae-soo, ministar ekonomskih poslova u Busanu i bivši generalni direktor za finansijsku politiku pri Komisiji za finansijske usluge (FSC), navodno je održao sastanak na kojem je razgovarao o uspostavljanju posebne zone u gradu kako bi se izgradilo prijateljsko okruženje za razvoj blokčeina i kripto industrije.

U junu ove godine, južnokorejska vladina agencija - ‘Industry-SW ICT Convergence Association’ (WICA) - takođe je otkrila planove za uspostavljanje blokčein centra u Busanu, po modelu švajcarske Kripto doline. Prema planu, južnokorejska verzija Cugove Cripto doline bi trebalo da se nalazi u Haeundaeu, bogatoj i turističkoj plaži u istočnom Busanu.

Ranije danas, druga najveća komercijalna banka u državi, Šinhan banka, pokrenula je inicijativu zasnovanu na blokčeinu u okviru unutrašnjih procesa institucije kako bi smanjila broj ljudskih grešaka u vođenju evidencije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić