Treća najveća kripto berza u Južnoj Koreji, Coinone, objavila je svoje planove za pokretanje berze u Indoneziji - sudeći prema saopštenju za medije objavljenom na njihovom sajtu u ponedeljak 16. aprila.

Kao što je navedeno u Coinone-ovom saopštenju za javnost, nova indonežanska filijala otvorena je za pred-registraciju od 16. aprila, sa zvaničnim početkom rada od juna meseca ove godine. Sudeći po Finance Magnates-u, berza će u početku imati u ponudi 6 kriptovaluta: bitkoin (BTC), bitkoin keš (BCH), itirijum (ETH), itirijum klasik (ETC), lajtkoin (LTC) i kuantum (QAU).

Korisnici izvan Indonezije će biti u prilici da koriste platformu nakon pred-registracionog perioda, ali će morati da prođu kroz poseban KYC proces verifikacije - navodi Coinone.

Coinone je trenutno rangiran na 27. mestu među kripto berzama na globalnom nivou sa dvadesetčetvoročasovnim obimom trgovanja od 49 miliona dolara (u vreme pisanja ovog članka). Finance Magnates navodi da, sudeći po berzi, njen inostrani angažman čini je "prvom među najvećim kripto berzama u Koreji koja ulazi na globalno tržište. "Coinone objašnjava da je izabrao Indoneziju zbog toga što je sama zemllja "visoko cenjena u pogledu potencijalnog rasta u finteh sektoru."

Ipak, procena kompanije je takva da Indonezija ima relativno "tešku" kripto regulatornu klimu. Od januara 2018. godine, njena centralna banka je usvojila strog stav, upozoravajući građane da ne prodaju, kupuju ili na bilo koji način trguju kriptom. Ranije, u oktobru prošle godine, banka je ponovila da ne prepoznaje bitkoin kao legalno platežno sredstvo, što je dovelo do dobrovoljnog zatvaranja dve kripto berze na domaćem tržištu.

Na domaćoj sceni, Seul nastavlja da aktivno reguliše sjajnu kripto sferu u zemlji. Cointelegraph je izveštavao da je Komisija za finansijske usluge (FSC) iz Južne Koreje izvršila inspekciju u tri domaće banke koje su služile kripto berzama za usklađivanjem propisa protiv anonimnosti koji su uvedeni u januaru. Nonghyup banka, servisni partner Coinone-a, trenutno je pod nadzorom u okviru ovih preduzetih mera.


 

Pripremio: Bojan Zečević