Najveća južnokorejska menjačnica kriptovaluta, Bithumb, udružila se sa BitPay-om, kako bi mogla da se takmiči na međunarodnom tržištu doznaka, izjavio je njen izvršni direktor 13. marta.

Govoreći CNBC-u o dogovoru, glavni komercijalni predstavnik BitPay-a, Soni Sing, rekao je da će biznisi sad moći da pretvore fakture u bitkoin i koriste BitPay da ih namire brže i jeftinije nego preko konvencionalnih bankovnih kanala za doznake.

“Prekogranična plaćanja između Koreje i Zapada predstavljaće ove godine tržište u vrednosti od 200 milijardi dolara”, rekao je u svojoj izjavi.

“Upravo sada, ljudi obavljaju prekogranična plaćanja […] plaćaju bankama naknadu za inostrane transakcije (deviznu taksu), koja iznosi oko 4%, a transfer traje oko 4 dana. Koristeći Bithumb i BitPay, biće omogućeno da taksa iznosi 1%, a da transfer traje jedan radni dan”, nastavio je Sing.

 

Uprkos ogromnom obimu trgovanja, Južna Koreja ostaje neizvesno tržište za poslove i korisnike koji se bave kriptovalutama. Od decembra 2017. godine, Južna Koreja je predstavila niz propisa za kripto tržište, zabranivši anonimnu trgovinu, domaće ICO projekte, stranu upotrebu domaćih menjačnica, pored zabrane trgovine i posedovanja kriptovaluta svim svojim zvaničnicima.

BitPay, za koji je Sing potvrdio da je na putu da obrađuje plaćanja u iznosu od 4 milijarde dolara u 2018. godini, nije uznemiren potencijalnim regulatornim preokretom.

“Podržavamo regulativu”, nastavio je, “tako da mislim da je (regulativu) i sve korejske menjačnice, poput Bithumb-a, takođe podržavaju. Mi smo tu da se pobrinemo da one prođu sve odgovarajuće AML/KYC procedure za sprečavanje pranja novca i ‘poznavanje svojih kupaca’.”

Ranije ovog meseca, južnokorejska banka Woori objavila je svoju nameru da ove godine započne upravljanje prekograničnim doznakama koristeći Ripple.

Bithumb nastavlja sa podizanjem svesti potrošača o kriptovalutama unutar zemlje, predstavljajući ovog meseca terminale za plaćanje u restoranima, prenosi Cointelegraph.

 

Pripremila: Kristina Ristin