Druga najveća španska banka, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), objavila je lansiranje prve platforme za strukturirane zelene obveznice, prema saopštenju objavljenom 19. februara.

BBVA je zaključila ugovor sa španskom osiguravajućom kućom Mapfre, koja je uložila 35 miliona evra (oko 40 miliona dolara) za finansiranje održivih proizvoda. Da bi zaključila ovaj posao, BBVA je „izdala prvu strukturiranu zelenu obveznicu koristeći blokčein tehnologiju da pregovara o uslovima i rokovima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su sredstva određena za finansiranje zelenih projekata, pod okriljem BBVA-inih ciljeva održivog razvoja. Šef globalne prodaje BBVA, Juan Garat, je istakao fokus kompanije na inovativnim rešenjima, dodajući:

"Korišćenje tehnologije DLT za ovu transakciju nam je omogućilo da pojednostavimo procese i pojednostavimo vremenske okvire pregovora."

Ranije u decembru prošle godine, BBVA je već najavila zatvaranje kredita od 150 miliona evra (169 miliona dolara) na blokčeinu, koji je bio prihvaćen kao prvi blokčein BBVA krediti i koji je pružao usluge kreditiranja van Španije, prema Cointelegraph-u od 14. decembra.

Kako je izvestio Cointelegraph 22. novembra, dve velike španske banke - BBVA i Banco Santander - pridružile su se Međunarodnoj asocijaciji Evropske unije za poverljive blokčein aplikacije, koja ima za cilj da razvije EU blokčein regulaciju zajedno sa pripremom za lansiranje aplikacije za EU tržište.

 

Pripremio: Nikola Mosurović